Ferrari
0

"Niki Lauda je licemjeran"

Totalsport
Iz redova najuglednije ekipe Formule 1, Ferrarija, sinoć su uzvratili udarac legendarnom Nikiju Laudi (61), koji ih već duže vrijeme javno kritizira zbog poteza na Velikoj nagradi Njemačke.

Lauda, koji je dva od svoja tri naslova svjetskog prvaka osvojio upravo u timu iz Maranella, tvrdi da će Ferrari biti pomilovan od strane Svjetskog motorsport vijeća (WMSC) na saslušanju u Parizu 8. septembra zbog naredbi izdanih na VN Njemačke.

Riječ je o utrci koja je vožena 25. jula u Hockenheimu, kada je nakon direktive iz boksa, kakva je pravilima zabranjena, Felipe Massa na stazi propustio timskog kolegu Fernanda Alonsa. Sudije su odmah nakon utrke kaznili Ferrari sa 100.000 eura, a Lauda je medijski pozivao da se redove “propetog konjića” kazni drastičnije:

"To što je napravio Ferrari je pogrešno. Postoje dva modela ponašanja ekipa u Formuli 1. Jedan je politički, to je Ferrarijev model. A možete i obojici vozača dati jednake prilike za pobjedu, a navijačima uzbudljivi sport. Tako radi Red Bull", objasnio je Lauda.

Putem vlastite internetske stranice u rubrici “Šaptač konjima” iz Ferrarija su Laudi poručili da je to što govori “licemjerno”:

“Kada je Lauda bio vozač “scuderije", tada mu je Ferrarijeva vozačka politika savršeno odgovarala”.