Ispod svih standarda
11

Kolaps Ferrarija u Belgiji: Psovke, nejasnoće, nepovjerenje i nezapamćen debakl

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekipa Ferrarija doživjela je potpuni kolaps na Velikoj nagradi Belgije gdje su njihovi vozači Sebastian Vettel i Charles Leclerc završili na 13., odnosno 14. mjestu.
Ferrari je tokom čitavog prošlog vikenda pravio greške, katastrofu su počeli u subotu u kvalifikacijama gdje su, prvi put od 2006. godine, ostali bez ulaska u treći krug, što je samo bila najava onog što će se tokom utrke desiti.

Na samom početku utrke Leclerc, koji je krenuo sa 13. startne pozicije, ušao je u putanju Vettelu i malo je nedostajalo da se sudare, no srećom po njih, uspjeli su zaobići jedan drugog.

Sredinom utrke Leclerc je otišao u boks iako mu nije bilo jasno zbog čega je donesena ta odluka, pa je preko radija pitao svoje nadređene za objašnjenje. Rečeno mu je da će mu to objasniti kada naknadno.

Pred kraj jako loše utrke, Vettel se javio svojih tehničarima preko radija, a koliko je bio nervozan i koliko mu je ovaj loš rezultat teško pao, najbolji je pokazatelj da je čak počeo i psovati.

"Nema šanse da prestignem vozače ispred sebe. Je*eno počnite razmišljati o tome da idem u boks", rekao je Vettel da bi se nakon toga požalio da uopće ne osjeća gume na bolidu, na što opet nije dobio poziv u boks.

Nakon utrke, razočarenje nisu krili ni Leclerc ni Vettel.

"Ovo je ekstremno frustrirajuće, a takav je bio i čitav vikend. Trka nije bila ništa lakše jer smo imali probleme zbog kojih smo izgubili puno vremena i dosta pozicija. Bilo je teško preticati, čak i koristeći DRS, a znamo da moramo puno raditi kako bi pronašli nešto bolje. Ovo je teško", kazao je Leclerc, a sličnog mišljenja bio je i Vettel:

"Moramo naporno raditi jer ima mnogo lekcija iz ovog vikenda. Moramo biti jaki i ostati zajedno da uradimo ovo najbolje što možemo, ali budimo realni, ne možemo očekivati čuda. Imamo to što imamo, nismo jaki kao što smo htjeli biti i iz ovog svega ipak možemo vidjeti neke dobre stvari. Nema ih puno, ali ih opet ima", kaže Vettel.

Podsjećamo, pobjedu na Velikoj nagradi Belgije ostvario je Lewis Hamilton, što mu je 89. pobjeda u karijeri. Drugi je bio njegov timski kolega Valtteri Bottas, a treći Max Verstappen.

Hamilton je ostao prvi u ukupnom poretku sa 157 osvojenih bodova, 47 više od Verstappena koji je drugoplasirani. Treći je Bottas sa 107 osvojenih bodova, Ferrarijev Leclerc je peti sa 45 bodova, a Vettel na 13 mjestu sa samo 16 osvojenih bodova ove sezone.