Formula 1
0

Formula 1: Sutra VN Monaca

NINA
U nedjelju, 23. maja na rasporedu je šesta utrka Formule 1 ove sezone, VN Monaca, koja se vozi na ulicama Monte Carla.

VN Monaca je utrka koja zbog loših sigurnosnih uvjeta i katastrofalnih uvjeta za rad zapravo ne bi mogla biti u kalendaru moderne Formule 1, no njezino održavanje nikada nije bilo upitno.

Monaco je neobičan jer je staza duga 3,3 kilometra, što je najkraća staza u kalendaru Formule 1, i uz to najsporija. Svaki krug ima 13 zavoja, što znači da vozači u 78 krugova prođu 1.000 zavoja.

Posebnu ulogu u Monte Carlu imaju kvalifikacije, jer je vrlo bitno ostvariti dobru startnu poziciju s obzirom da je pretjecanje zbog jako uske staze gotovo nemoguće. Monaco je staza na kojoj je osobito bitan potisak i za Monaco se uvijek izrađuje poseban paket koji stvara mnogo potiska, a tako će biti i ovaj put.

Inače, Monaco je za bolid jako zahtijevan i opterećuje ga na razne načine što dovoljno pokazuje i činjenica da mjenjač mora izdržati više od 3.800 prebacivanja iz brzine u brzinu. Motori će u Monacu biti manje opterećeni nego i na jednoj drugoj stazi. Staza u Monacu zahtjeva najniži broj okretaja u sezoni, vozači voze jako malo punim gasom, vrijeme vožnje visokim brojem okretaja je kratko, a duljina kruga kratka.

Ključ uspjeha na ovoj stazi leži u efektivnom set-upu s puno potiska i dobroj mehaničkoj trakciji pri izlasku iz sporih zavoja. Posebno je opterećen i ovjes, tako se on za Monaco posebno ojačava.

Staza je jako zahtjevna i za vozače koji nemaju pravo na pogrešku jer se to na toj uskoj stazi skupo plaća.

Najviše pobjeda na ovoj stazi ostvario je Ayrton Senna, koji je pobjeđivao šest puta. Iza njega su Michael Schumacher i Graham Hill, koji su pobjeđivali po pet puta. Alain Prost je ostvario četiri pobjede na ovoj stazi, a iza njega su Stirling Moss i Jackie Stewart s tri i Juan Manuel Fangio, Niki Lauda, Jody Scheckter i David Coulthard s po dvije pobjede.

Rekord staze:

Kvalifikacije: 1:16.676 (Juan-Pablo Montoya, BMW-Williams 2002.)

Utrka: 1:14.545 (Kimi Räikkönen, McLaren-Mercedes, 2003.)

Pobjednici prošlih sezona:

2003.: Juan-Pablo Montoya, BMW-Williams

2002.: David Coulthard, McLaren-Mercedes 2001.: Michael Schumacher, Ferrari 2000.: David Coulthard, McLaren-Mercedes 1999.: Michael Schumacher, Ferrari 1998.: Mika Häkkinen, McLaren-Mercedes 1997.: Michael Schumacher, Ferrari 1996.: Olivier Panis, Ligier-Mugen-Honda 1995.: Michael Schumacher, Benetton-Renault 1994.: Michael Schumacher, Benetton-Ford

Početak utrke: 14 sati.

VN MONACA: TRULLIJU PRVI POLE POSITION

MONTE CARLO (NINA) – Svjetski prvak Michael Schumacher na startu utrke za VN Monaca, koja se vozi u nedjelju, 23. maja 2004. s početkom u 14 sati, po prvi put u ovoj sezoni Formule 1 neće startati iz prvog startnog reda.

Naime, vozač Ferrarija, koji je u sezoni 2004. već četiri puta uzimao pole position, morao se na današnjim kvalifikacijama za VN Monaca zadovoljiti tek četvrtom pozicijom odvezavši 1:14,516 minuta.

Najbrži na današnjim kvalifikacijama bio je Talijan Jarno Trulli u Renaultu s rezultatom 1:13,985. Za tog vozača Renaulta ovo je prvi pole position u karijeri.

Pored Trullija u prvom startnom redu bit će Jenson Button u BAR-Hondi, koji je na današnjim kvalifikacijama ostvario drugu poziciju odvezavši 1:14,396 minuta. Treće mjesto na današnjim kvalifikacijama pripalo je Trullijevom momčadskom kolegi Španjolcu Fernandu Alonsu (1:14,408).

Petu poziciju, iznenađujuće, zauzeo je Finac Kimi Räikkönen u McLaren-Mercedesu odvezavši 1:14,592 minuta.

Nijemac Ralf Schumacher u Williams-BMW-u je postigavši rezultat 1:14,345 minuta odvezao drugi najbrži rug na današnjim kvalifikacijama, ali će umjesto drugi sukladno pravilima FIA-e startati tek sa 12. pozicije zbog toga što mu je u četvrtak zamijenjen motor.

U ukupnom poretku vozača vodi Michael Schumacher, koji je pobijedio u svi pet utrka ove sezone i ima maksimalan broj bodova. Drugu poziciju zauzima njegov momčadski kolega Rubens Barrichello (32), dok je treći Jenson Button (24).