Iz 2008. godine
52

Felipe Massa tužio vodstvo Formule 1, traži da oduzmu titulu prvaka Hamiltonu

E. B.
Felipe Massa (Foto: EPA-EFE)
Felipe Massa (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji brazilski vozač Felipe Massa je tužio vodstvo Formule 1, te traži da mu dodijele titulu prvaka iz 2008. godine.

Massa je podnio tužbu na Visokom sudu u Londonu protiv vodstva Formule 1 (FOM), Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i tadašnjeg F1šefa Berniea Ecclestonea zbog "Crashgate" skandala na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine.

Brazilac, koji je 2008. izgubio naslov od tadašnjeg vozača McLarena Lewisa Hamiltona za samo jedan bod, vjeruje da rezultat utrke za Veliku nagradu Singapura treba biti poništen, te bi u tom slučaju titula pripala njemu.

Podsjetimo, tokom utrke u Singapuru Renaultov vozač Nelson Piquet Jr. je namjerno izazvao incident kako bi na stazu ušao safety car, te je na taj način pomogao timskom kolegi Fernandu Alonsu da odnese pobjedu. Hamilton je tu utrku završio na trećem, a Massa na 13. mjestu.

Čelni ljudi Renaulta Flavio Briatore i Pat Symonds su žestoko kažnjeni nakon što je dokazano da se Piquet namjerno zabio u zid. Briatore je dobio doživotnu zabranu bavljenja bilo kojom funkcijom u Formuli 1, a Symonds petogodišnju zabranu.

No, rezultat utrke je priznat i na kraju je Hamilton osvojio titulu zahvaljujući tom trećem mjestu i šest osvojenih bodova.

Dobro upućeni poznavaoci prilika u Formuli 1 smatraju kako je Massa uzalud ponio tužbu, a kao jedan od dokaza za to smatraju i šutnju Ferrarija koji nije pružio podršku svom nekadašnjem vozaču.