Formula 1
0

Ekipa Force India raskinula suradnju s Ferrarijem

FENA
Vijaya Mallya i Stefano Domenicali Foto: AP
Vijaya Mallya i Stefano Domenicali Foto: AP
Ekipa Formule 1 - Force India više ne surađuje s italijanskim Ferrarijem. Epilog je to neuspješnih pregovora vlasnika indijske ekipe Vijaya Mallyje i predstavnika Ferrarija. Mallya je od Ferrarija tražio cijeli paket opreme - motor, mjenjač i KERS, ali Italijani na takav dogovor nisu pristali.

"Force India želi zahvaliti Ferrariju na cijenjenoj i vrijednoj podršci do današnjeg dana, koja je uvijek bila na najvišoj razini; tehnološki, profesionalno i unutar izvrsnog međusobnog odnosa", stoji u službenom priopćenju Indijaca.

Ugovor s Ferrarijem sklopljen je 2007. godine, a trebao je važiti i tokom sljedeće sezone. No, Mallya je Italijanima odlučio isplatiti posljednju godinu ugovora, a očekuje se kako će uskoro potvrditi početak suradnje s McLarenom, odnosno Mercedesom.

Istovremeno su iz ekipe Force India otpušteni glavni tehničar Mike Gascoyne i šef ekipe Colin Kolles. Kollesovu će ulogu preuzeti Vijay Mallya lično, a pomoćnik će mu biti dosadašnji direktor, Robert Fernley.

Ekipu je napustio i poslovni direktor Patrick Missling, a tehnički direktor James Key i direktor dizajna Mark Smith postali su odgovorni za razvoj novog bolida za sezonu 2009. Od Mallyje se očekuje i imenovanje novog direktora operacija.

"Force India je moj najveći projekt i postalo je jasno kako zahtijeva da mu se više posvetim. Ove smo godine prevalili veliki put, ali želimo postići više. Zato nam treba radikalna reorganizacija, kako bismo postigli produktivni maksimum", objasnio je Mallya svoj potez.