Formula 1
0

Ecclestone najavio mogućnost tri bolida iz istog tima naredne sezone

Klix.ba
Bernie Ecclestone (Foto: EPA)
Bernie Ecclestone (Foto: EPA)
Šef Formule 1, Bernie Ecclestone, priznao je da postoji mogućnost uvođenja tri bolida u jednom timu za narednu sezonu.

Bivši šef Williamsa Adam Parr je nakon utrke u Italiji objavio na Twitteru da bi neki timovi mogli propasti.

Ecclestone je upitan da li će se manjim ekipama dozvoliti kupovina bolida od velikih rivala, a on je odgovorio da neće te da je bolje rješenje uvođenje tri bolida po timu.

Trenutno je neizvjesna budućnost Caterhama, Marussije, Saubera i Lotusa.

Šefica Saubera Monisha Kaltenborn je na pitanje da li će se njen tim takmičiti i naredne godine u Formuli 1 odgovorila kratko - "Planiramo se takmičiti".

Ako navedeni timovi odustanu od takmičenja, Ecckestone je rekao da će u tom slučaju broj bolida biti nadoknađen tako što će se timovima poput Ferrarija i Mercedesa dozvoliti uvođenje trećeg bolida.

"Mislim da to trebamo uraditi u svakom slučaju. Radije ću gledati tri Ferrarijeva bolida, ili tri bolida ostalih vodećih timova, nego bolide timova koji se pate. Više ćemo znati uskoro", rekao je osamdesettrogodišnji Ecclestone.

Međutim, najiskusniji vozač Formule 1 Jenson Button je rekao da bi bilo šteta broj bolida nadoknaditi uvođenjem tri bolida po timu.

"Ako jedna ekipa bude dominirala, druge ekipe nećete vidjeti na podijumu, što nije dobro. Bilo bi lijepo da timovi nemaju velike probleme i da su konkurentniji. No, tako je u Formuli 1", kazao je Button.