Stigla zvanična potvrda
13

Audi kupuje udio i zvanično se udružuje sa Sauberom u Formuli 1

D. B.
Njemačka kompanija kupuje udio u F1 timu Sauber pripremajući se za ulazak u Formulu 1.

Bivši direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess je u maju najavio da Audi i Porsche 2026. godine ulaze u Formulu 1, a kompanija iz Zuffenhausena je i dalje zainteresovana uprkos tome što je dogovor s Red Bullom propao u posljednji čas. Što se tiče kompanije iu Ingolstadta, ona je našla partnera u Sauberu.

Prema dogovoru objavljenom danas, Audi će biti dobavljač motora Sauberu od 2026. godine. Poznato je da od te godine važe nova pravila, a jedna od najvažnijih promjena je prelazak motora s unutrašnjim sagorijevanjem u potpunosti na sintetička goriva. Prva testiranja novog motora planirana su za 2025. godinu.

Trenutno bolidi Formule 1 koriste samo 10 posto obnovljivog goriva. Poznato je da će 1.6-litarski motor s turbopunjačem ostati u srcu F1 bolida, a treba reći da se traži i stvaranje 50 posto više električne energije nego danas.

Audi planira kupiti udio u Sauberu, no zasad nema detalja. Motor će se razvijati u postrojenju Neuburg an der Donau u distriktu Neuburg-Schrobenhausen, dok će Sauber raditi na šasiji u Hinwilu u Švicarskoj.