Sjajno počeo sezonu
36

Alonso: Svjež sam i motivisan, vjerujem da mogu osvojiti treću F1 titulu

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Španski vozač Aston Martina, Fernando Alonso, vjeruje da je pred njim još nekoliko godina u Formuli 1 te da može osvojiti treću šampionsku titulu.

Alonso ima 41 godinu i najstariji je vozač na gridu, a dosad je upisao više od 350 nastupa na utrkama. Trenutno vozi svoju 20. sezonu i ide mu zaista sjajno u preporođenoj ekipi Aston Martina.

"Kada sam počeo F1 karijeru, mislio sam da ću voziti sedam ili osam godina. Potom sam osvojio dvije titule i pomislio da ostanem još godinu ili dvije prije nego odem iz sporta. Ipak, sada imam najdužu F1 karijeru i još uvijek sam svjež i motivisan. Uživam u svakom danu, probudim se ujutro i sretan sam zbog onog što radim. Mislim da je ispred mene još nekoliko godina", izjavio je Alonso.

Aston Martin je sjajan ove sezone, a Alonso je na prve tri utrke upisao tri treća mjesta. Posljednji put je pobijedio u Ferrariju 2013. godine, dok je titule osvojio s Renaultom 2005. i 2006. godine. Ipak, on vjeruje da može doći i do treće.

"To je cilj, ali mislim da u ovom trenutku moramo biti nogama čvrsto na zemlji. Ekipa želi imati dobru sezonu, mučila se prošle godine, tako da moramo naučiti hodati prije nego potrčimo. Mislim da je fokus u ovoj sezoni da budemo što bolji, da upoznamo bolid. Nadam se da ćemo ostvariti još podijuma i boriti se za pobjede, ali da se za borbu za titulu moramo još posložiti", rekao je Španac.

S obzirom na to kako vozi, a i kako Aston Martin napreduje, popularni Nando ne isključuje mogućnost za senzaciju.

"Vjerujem da mogu osvojiti titulu, zbog toga još uvijek vozim. Izazov je velik, potrebno je prevazići neke poteškoće, postoje vrhunski timovi, ali se utrkujem i treniram svakog dana misleći da je treća titula moguća", zaključio je Alonso.

Četvrta utrka aktuelne sezone Formule 1 vozi se 30. aprila u Azerbejdžanu.