Sjajne vožnje, ali bez krune
3

Alonso: Molim vas dajte mi brži bolid

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: Arhiv/AFP)
Fernando Alonso (Foto: Arhiv/AFP)
Španski vozač Formule 1 Fernando Alonso nije mogao do velikog obrata tokom posljednje utrke sezone Svjetskog prvenstva, koja se prošlog vikenda vozila u Sao Paulu.

Na Interlagos stazi, na Velikoj nagradi Brazila, Alonso je u svom Ferrariju utrku završio na drugom mjestu, no šesta pozicija je Sebastianu Vettelu bila dovoljna da zadrži vodstvo u ukupnom redoslijedu. Na kraju je Vettelova prednost bila minimalna, tek tri boda, ali sasvim dovoljna da treći put zaredom uzme krunu najboljeg u Formuli 1.

Na početku sezone niko nije očekivao da će se Alonso uplesti u borbu za sam vrh, ali je prvenstveno svojim sjajnim vožnjama, a ne zbog moći vlastitog bolida, došao u situaciju koja mu je otvarala šansu da postane prvak do kraja.

"Sezona je završena, ali moja poruka za iduću je jasna. Molim svoju ekipu da omogući bolji i brži bolid. Bez toga se ne možemo nadati naslovu prvaka. Ne znam ni sam kako smo došli u ovakvu poziciju tokom ove sezone", rekao je Alonso i nastavio:

"Bili smo iza Red Bulla i McLarena. U nekim posljednjim utrkama su brži bili i Force India, te Williams. Mislim da to Ferrari sebi ne smije dopustiti. Ne mogu sebi mnogo toga prigovoriti u ovoj sezoni. Pokušao sam stvarno sve i na kraju su me sitnice odvojile od naslova."

Alonso je za kraj rekao:

"Sada, dan-dva nakon kraja ove sezone, odmah u timu moramo početi raditi na bolidu. Ne smijemo uzeti nijedan slobodan dan nego stalno raditi na poboljšanju bolida. Sada se kuje put do naslova prvaka, naknadno već može biti kasno."