Formula 1
21

Alonso: Izgubio sam kada mi je Grosjean preletio preko glave

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: Arhiv/AFP)
Fernando Alonso (Foto: Arhiv/AFP)
Njemački pilot Formule 1, konkretnije ekipe Red Bulla, Sebastian Vettel osvojio je u nedjelju treći uzastopni naslov svjetskog prvaka, te s 25 godina postao najmlađi vozač kojem je to pošlo "za upravljačem".

Vettel je u utrku krenuo s četvrtog mjesta, ubrzo je pao na sedmo, a nakon sudara s Brunom Sennom i na posljednje mjesto poretka. Nijemac se ubrzo, po kišnim uvjetima, vratio u Top 10 i na kraju izborio šesto mjesto, dovoljno da za tri boda sačuva naslov prvaka, iako je u utrku ušao s ogromnom zalihom od 13 bodova! Najveći konkurent za naslov Fernando Alonso utrku je okončao na drugom mjestu.

"Bila je ovo nevjerojatna utrka. Mislim da je ovo bila najteža utrka u mojoj karijeri. Dogodilo se apsolutno sve što mi je moglo otežati put do naslova. No, i u trenucima kada sam bio posljednji, vjerovao sam da možemo do željenog plasmana i naslova", rekao je Vettel nakon osvojenog naslova.

"Ljudi su nas ovog vikenda pokušali na bezbroj načina izbaciti iz takta prljavim trikovima i pričama da ukoliko padne kiša, nemamo što tražiti. No, mislim da smo pokazali da nam kišni uvjeti pašu jednako kao i kada je staza suha. S posljednjeg sam mjesta nakon 15-ak krugova dostigao Fernanda. Mislim da to dovoljno govori o mojoj vožnji po mokrom", zaključio je Vettel.

Iako mu je naslov pobjednika izmakao za svega tri boda, Alonso nije bio utučen, jer je svjestan da je prvenstvo izgubljeno još ranije.

"Prvenstvo nije izgubljeno u Brazilu. Prvenstvo je izgubljeno u trenutku kada mi je Romain Grosjean preletio preko glave u Belgiji ili kada je Vettel samo dobio "jezikovu juhu" nakon kvalifikacija u Japanu", rekao je sarkastično Španac.

"Bilo je situacija tokom sezone koje vas danas podsjećaju na ova mala tri boda, no to je sport. Iako sam završio kao drugi najbolji, svi su mi u ekipi čestitali kao da sam prvak. Ovo je bila moja najbolja godina u karijeri, a iduće 2013. vratit ćemo se još i jači ", zaključio je priču za ovu sezonu Alonso.