EP za odbojkašice
442

Evropska odbojkaška federacija impresionirana pričom o duelu sestara Bošković

D. P.
Dajana (lijevo) i Tijana (desno) prvi put su se sastale u reprezentaciji (Foto: EuroVolley)
Dajana (lijevo) i Tijana (desno) prvi put su se sastale u reprezentaciji (Foto: EuroVolley)
Zvanična stranica Evropskog prvenstva u odbojci donijela je priču o Dajani i Tijani Bošković, sestrama koje su jučer igrale jedna protiv druge u duelu Bosne i Hercegovine i Srbije.
Na otvaranju Evropskog prvenstva u odbojci Srbija je u Štark Areni slavila protiv BiH rezultatom 3:0 po setovima, a za našu selekciju to je bio debi na najvećim takmičenjima.

Priča o sestrama Bošković, koje igraju za dvije različite reprezentacije, obišla je svijet, a Evropska odbojkaška federacija (CEV) posvetila im je vrijeme i prostor na svojoj zvaničnoj stranici.

"Nekada davno... Bajke najčešće počinju na takav način. Ono što ćemo vam danas ispričati je prava bajka koja se danas dešava u svijetu odbojke, a dvije sestre su u glavnim ulogama.

Dajana, starija, rođena je 1994. godine i nastupa za Bosnu i Hercegovinu. Ona je ljevoruki korektor. Njena mlađa sestra Tijana rođena je 1997. godine i nastupa za Srbiju. Također, i ona je ljevoruki korektor.

Emocija između sestara Bošković bila je uočljiva kada bi im se pogledalo u oči tokom susreta, jedna naspram druge, na parketu Štark Arene u prvom meču grupe A. Tijana, iako je mlađa, ima više iskustva na evropskim prvenstvima (osvojila je zlato 2017. i 2019. godine). Za Dajanu, s druge strane, to je prvi nastup na najvažnijem evropskom takmičenju državnih timova.

Na terenu, Tijana je pobijedila. Ipak, obje su pobjednice u stvarnom životu nakon što su ispunile san nastupanja zajedno na Evropskom prvenstvu", navodi se iz CEV-a.

Nakon uvodnog poraza, reprezentacija BiH će sutra od 18 sati odmjeriti snage s Azerbejdžanom u drugom kolu grupne faze. Rivalke bh. odbojkašicama u grupi će biti još i Belgija, Rusija i Francuska.