sport
0

Ervin Hastor završio najtežu brdskobiciklističku trku u Evropi i okačio zastavu BiH

Piše: Emir Vučijak
Ervin Hastor, član Udruženja brdskih biciklista (MTBA) iz Sarajeva i ove godine je ponosno ponio zastavu BiH na najtežoj jednodnevnoj brdskobiciklističkoj utrci u Evropi.

Visinsku razliku od 4.400 metara koju takmičari savladaju u jednom danu možemo uporediti sa trostrukim usponom s Vrela Bosne na Bjelašnicu. I pored nevremena na 2.200 metara, kiše i grada, stazu ukupne dužine 84 km Ervin je savladao za 8:46:38 i završio na fenomenalnom 130. mjestu. U Elite utrci pobijedio je kolumbijanac Peaz Leon Hektor vemenom 4:26.10,4.

Prema riječima organizatora Sella Ronda HERO je najteža jednodnevna maraton utrka za brdske bicikliste u Evropi. HERO sigurno i jeste jedna od najspektakularnijih utrka ove vrste u svijetu, što pokazuje i sve veće medijsko interesovanje i emitovanje na Eurosport i RAI. U Selva Val Gardeni, malom mjestu smještenom u srcu Dolomita i ove godine se okupila svjetska elita brdskih biciklista i nekolicina hobi entuzijasta iz 33 zemlje.

Ukupno 3013 takmičara pokušalo je savladati legendarne prevoje Dantercepies (2.298 m.n.v), Pralongia (2.157 m.n.v), Sourass (2.351 m.n.v), Pordoi (2.239 m.n.v) i Duron (2.280 m.n.v). Staza je duga svega 84 kilometra, ali sa 4.400 visinkih metara je pravi izazov, prije svega svojim tehnički zahtjevnim spustovima, takozvanim singltreilovima, tj. malim uskim planinskim stazama koje čine 43 posto ukupne distance. Dok je 44 posto makadam i svega 13 posto asfalt. Pored duge distance takmičari su imali na raspolaganju i nešto kraću sa ukupno 3.300 v. m. i 64 km. Evo kakve impresije o utrci donosi Ervin.

"Moj prijatelj iz Njemačke Armin Strobel i ja vozili smo dugu distancu kao i prošle godine kada smo bili oduševljeni stazom, organizacijom, velikim brojem posjetilaca i medijskom popraćenošću. Za razliku od prošle godine organizator se ovaj put pobrinuo da u centru Selva Val Gardene objesi i zastavu Bosne i Hercegovine, što je meni kao jedinom BiH takmičaru bio dodatni motiv. Arminova motivacija je bila da nadoknadi prošlogodišnji zaostatak iza mene od svega 2 minute, što je izuzetno malo s obzirom na dužinu staze, ali je njemu teško palo. Sa još 325 takmičara u hobi konkurenciji startali smo jedan sat nakon svjetske elite na čelu sa aktuelnim svjetskim prvakom, grkom Periklisom Iliasom i prošlogodisnjim pobjednikom, Kolumbijcem Paezom Leonom Hektorom. Ukupno 1.400 takmičara krenulo je na dugu HERO distancu, a ostali su odabrali kraću dionicu", istakao je nastavivši:

"Sam početak trke obilježio je tempo koji ja, kao ni moj kolega Armin nismo željeli slijediti, znajući da će mnogi pokleknuti u toku trke. Na prvom prevoju Dantecepies (2.298 m.n.v) od 325 takmičara hobi kategorije bili smo u sredini grupe. Međutim, kako je trka odmicala mi smo se jureći jedan drugog pomicali prema naprijed u ukupnom plasmanu. Na drugom prevoju smo već bili oko 160. mjesta, a na trećem 140. Na 4. prevoju Pordoi ( 2.239 m.n.v) ja sam bio 120. a Armin svega 2 minute iza mene. Pravo zadovoljstvo je bilo preteći i 300 licenciranih vozača koji su krenuli prije nas.

Kako smo sve više grabili naprijed prestižući jedan drugog više puta, nismo primijetili da se iznad posljednjeg prevoja Duron sprema nevrijeme. Nakon 6 sati vožnje utrka se za preostale učesnike pretvorila u nimalo bezazlenu avanturu. Grmljavina, kiša, pa onda grad na 2.200 m.n.v nisu obećavali happy end. Staze i treilovi su se pretvorili u potoke, pa je poslijednjih 18 kilometara bilo važno proći bez padova i ozljeda, što nam je obojici pošlo za rukom, za razliku od 120 licenciranih i 75 hobi vozača, koji su morali odustati.

U cilju opet poznata slika, muzika, ovacije publike, masa pozitivnih emocija i dobrih vibracija. Nevrijeme je prestalo i sve je bilo spremno za nezaboravnu feštu. Na kraju, ja sam završio na 130. poziciji sa vremenom od 8:46:38, cijelih 11 minuta ispred kolege Armina. Sljedeće godine smo naravno opet na startu, kako kažu organizatori, na The hardest Mountainbike Race in Europe! Armin sa motivom da me konačno pobijedi, a ja u nadi da opet vidim kako se BiH zastava vijori u Selva Val Gardeni, hramu brdskog biciklizma", kazao je.

Treba napomenuti i nadljudske napore koje su uložili organizatori trke, kao i nadležni organi opština Selva Val Gardena, Alta Badia i Arraba, kako bi utrku održali na originalnoj Sella Ronda HERO stazi.

Naime, usljed velikih padavina došlo je do odrona na dionici Selva-Dantercepies, kao i blokade zbog velikog snijega na dionici Sourass- Pordoi. Takmičari su informisani da će se na tim dionicama voziti alternativnim putevima po asfaltu. Međutim, učešćem svih razpoloživih snaga nadležnih organa, organizatori su u poslijednji čas uspjeli očistiti stazu i u večernjim satima dan prije utrke putem sms poruka informirati oduševljene takmičare da je staza prohodna.

Dok u Bosni i Hercegovini političari žele uvesti zakon kojim bi se zabranila vožnja uskim planinskim stazama, u Italiji i mnogim drugim zemljama EU cijele regije žive od turizma na osnovu upravo tih planinskih staza. Krajnje je vrijeme da nadležni organi BiH progledaju.

Vezani članci