Mujo Gec
0

"Došlo je vrijeme da se karate u BiH ujedini"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Godišnja konferencija Karate saveza Federacije BiH, na kojoj se razgovaralo o problemima za ujedinjenje karate klubova pod jednu krovnu organizaciju, održana je danas u Sarajevu.

Karate je jedan od najtrofejnih i najmasovnijih sportova u BiH, koji je međutim razjedinjen na nekoliko organiziranih saveza. Novi Zakon o sportu obavezuje karate djelatnike da naprave jednu krovnu organizaciju, koja će voditi ovaj sport u bolje sutra.

Predsjednik Karate saveza Federacije BiH Mujo Gec smatra da je došlo vrijeme da se napravi jedan krovni savez, koji će ujediniti sve postojeće saveze na nivou BiH.

"Naši vrhunski sportisti su do sada imali velikih uspjeha na međunarodnom nivou. Organizacijom karatea na državnom nivou najviše bi profitirali naši vrhunski sportisti i njihovi klubovi. Da bi to ostvarili potrebna je volja i pomoć nadležnih institucija", rekao je Gec.

On je dodao da se Karate savez FBiH prije četiri godine prvi registrirao po novom Zakonu o sportu i postojećim propisima, ali da do ujedinjenja na državnom nivou još uvijek nije došlo iz više razloga.

"To je jedna birokratska, politička procedura koju bi trebalo dugo analizirati kako bismo shvatili kome i zašto ne odgovara ujedinjenje. Postoji i problem nerazumijevanja odgovornih institucija, koje ne prihvataju međunarodne sportske propise", objasnio je Gec.

Trener Karate kluba Stari Grad Nedžib Đozo je kazao da je svugdje u svijetu situacija s karate organiziranjem ista, ali da, za razliku od BiH, ostale zemlje taj problem prevazilaze željom za uspjehom i međunarodnim dokazivanjem.

"Naši karatisti mogu ostvariti zapažene rezultate, a BiH ima veliki potencijal u karate sportu, potrebno je samo da nas neko ujedini. Karate prate slični problemi i u drugim zemljama, a to je i jedan od razloga zašto nije na listi olimpijskih sportova. Naši karatisti donose medalje, ali njihovi uspjesi bi bili mnogo veći kada bi nastupali pod jednom krovnom organizacijom, kao što se radi u Srbiji i Hrvatskoj", saopćio je on.

Đozo smatra da će karate u BiH stagnirati ukoliko ne dođe do neophodne reorganizacije i ujedinjenja.