Potez Vijeća Evrope
59

Donesene preporuke o postupanju u slučajevima dopinga u sportu koje se odnose i na BiH

A. K.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Komitet ministara Vijeća Evrope usvojio je preporuku o pravičnom postupanju u slučajevima, odnosno predmetima protiv dopinga u sportu, a na to koja prava sportista ne smiju biti prekršena za Klix.ba je ukazao Amir Avdagić, član Grupe za Antidoping konvencije Vijeća Evrope.

Preporuka o pravu na pravični postupak koja se primjenjuje na postupke protiv dopinga u sportu ima za cilj obezbijediti da se prava zagarntovana šestim članom Evropske konvencije o ljudskim pravima u potpunosti primjenjuju na postupke utvrđivanja odgovornosti za kršenja antidoping pravila.

To se prije svega odnosi na na pravo na pravičnu i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim tijelima na nacionalnoj i internacionalnoj razini, uključujući pravo žalbe.

Svjetski antidoping kodeks i antidoping pravila u Bosni i Hercegovini propisuju čak 11 mogućih kršenja antidoping pravila, a istrage o navodima kršenja, prema Avdagićevim riječima, trebaju sprovoditi institucija i istražitelji koji su operativno nezavisni, bez ikakvog uplitanja unutrašnjih ili vanjskih utjecaja.

"Istrage treba sprovesti bez odlaganja i poštovati presumpciju nevinosti, kao i prava na privatnost i zaštitu podataka onih za koje se sumnja da su prekršili antidoping pravila. Svaki sportista ili druga osoba za koju se tvrdi da je prekršila antidoping pravilo treba da ima pravo na pretpostavku nevinosti dok se optužbe protiv sportiste ili druge osobe konačno ne dokažu", navodi Avdagić.

Amir Avdagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amir Avdagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Također, privremena suspenzija ili princip stroge odgovornosti sadržan u antidoping pravilima ne bi trebalo smatrati kršenjem ove odredbe, kao ni pravo da osumnjičene savjetuje, brani i zastupa pravni zastupnik, odnosno advokat po njihovom izboru.

Kako navodi Avdagić, među pravima je i to da osumnjičeni imaju dovoljno vremena za pripremu odbrane, pravo na pomoć tumača ako je potrebno, pravo da zahtijeva da se u njihovo ime pozovu svjedoci ili vještaci neophodni za njihovu efikasnu odbranu, u interesu pravilnog sprovođenja postupka.

"Sve strane u postupku treba da imaju jednak pristup relevantnom predmetu svim aktima i dokazima. Obrazloženu odluku treba donijeti u razumnom roku, uzimajući u obzir posebne okolnosti slučaja, uključujući i javnu objavu", ističe Avdagić.

Kreirana preporuka zasnovana je na posebnosti i specifičnost sporta, kao i jedinstvenosti antidoping sistema. Usvajajući ih, 46 država članica Vijeća Evrope podsjeća da se ljudska prava odnose i na sportst, uključujući i one optužene koji su prekršili antidoping pravila.

Avdagić se nadovezuje na postojeće standarde ljudskih prava, posebno na nadležnost i sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa borbom protiv dopinga, kao i na relevantne antidoping akte kao što je Svjetski antidoping kodeks.

U Bosni i Hercegovini Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je donijela Antidoping pravila u BiH na osnovu Zakona o sportu u BiH, na kojeg je saglasnost dala Svjetska antidoping agencija, čime je naša zemlja već ispunila sve navedene preporuke.