sport
0

"Djevojke na trčanju" 22. septembra na Vilsonovom šetalištu

Nakon brojnih uspješnih projekata, nevladina organizacija “Marathon” Sarajevo će organizovati i prvu trku samo za djevojke u Bosni i Hercegovini - "Djevojke na trčanju".
U lijepom i mirnom Vilsonovom šetalištu 22.9.2013. sa početkom u 18 sati trka će startati ispred hotela Bristol. Na ovoj kratkoj i zabavnoj trci očekuje se učešće tri stotine pripadnica ljepšeg spola.

"Sportski projekt 'Djevojke na trčanju' je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađanki ali i kao sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu. Ovom prilikom organizatori žele doprinijeti građenju zdravijeg i modernijeg okruženja, a sportske manifestacije poput ove su višedecenijska praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 30.000 učesnica. Cijeli projekt je i humanitarnog karaktera jer će ostvareni prihod od skromne startnine (1 KM) biti doniran u humanitarne svrhe odmah nakon završene trke", saopćili su organizatori.

Trka "Djevojke na trčanju" je dovoljno kratka da se dionica može brzo preći i hodom tako da je učešće dostupno i osobama koje ne treniraju redovno, jer je cilj da što više djevojaka bude prisutno i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko okupljanje samo za djevojke.

Startni broj se može podići na dan trke, u nedjelju 22. septembra, od 16:30 do 17:55 sati u zoni starta i cilja, pored bašte Hotela Bristol Sarajevo, a startnina košta 1 KM.

Generalni sponzor trke je Norveška ambasada u BiH koja je prepoznala korisnost ovog projekta i omogućila njegovu realizaciju. Značajnu podršku pružaju i partneri udruženja "Marathon" Sarajevo: Sector Security, općine Novo Sarajevo i Novi Grad, Hotel Bristol Sarajevo, Garnier, Gracija, Magazin i Garmin.

Posebnu podršku pružio je portal Klix.ba.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, sve učesnice će dobiti specijalnu majicu "Djevojke na trčanju", posebno dizajniranu za ovu priliku.

Predviđeni su i Garnier kozmetički proizvodi kao pokloni za sve učesnice trke, a pobjednica će dobiti i vrijedan sat za trčanje marke Garmin. Isti poklon je predviđen i za najbržu učesnicu trke iz škole trčanja "Klix", koju je u ovoj godini osnovalo i vodilo udruženje "Marathon".

Više informacija na oficijelnoj web stranici: www.sarajevomarathon.ba.