sport
102

Delalić: Želimo vratiti titulu svjetskog prvaka

FENA
Sabahudin Delalić (Foto: Klix.ba)
Sabahudin Delalić (Foto: Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci iza sebe ima još jednu uspješnu godinu.

Najtrofejniji bosanskohercegovački sportski kolektiv u poljskom Elblagu je u septembru 2013. osvojio titulu prvaka Evrope čime je povećao riznicu medalja s najvećih međunarodnih takmičenja.

Iako su javnost u BiH navikli na osvajanje najsjajnijih odličja, odbojkaši BiH na prošlogodišnjem prvenstvu bili su posebno impresivni, s obzirom na to da su do titule došli bez izgubljenog seta.

U takmičanju po grupama bh. odbojkaši pobijedili su Hrvatsku i Srbiju, u četvrtfinalu Holandiju, u polufinalu Ukrajinu te u finalu Rusiju.

Osim titule, reprezentacija BiH na prvenstvu dobila je još dva priznanja. Safet Alibašić proglašen je za najkorisnijeg igrača i najboljeg smečera, dok je Adnan Kešmer bio najbolji libero.

Uspješnu godinu reprezentacija BiH završila je osvajanjem priznanja za najbolju ekipu u sportu za invalide, a Safet Alibašić je proglašen najboljim sportistom u sportu za invalide.

Kapiten bh. reprezentacije Sabahudin Delalić navodi za Fenu da su njegovi suigrači i on zadovoljni postignutim u protekloj godini, ali da im slijedi još važniji zadatak, povratak naslova svjetskog prvaka.

"Protekla godina bila je veoma uspješna za nas, osmi put postali smo prvaci Evrope. No, to je i dobra uvertira za svjetsko prvenstvo koje će biti održano u Poljskoj u junu. To je za nas u ovom trenutku najbitnije takmičenje s obzirom na to da nam ta titula nedostaje i želimo da je vratimo. Dat ćemo sve od sebe i maksimalno ćemo se spremiti za prvenstvo", kazao je Delalić za Agenciju FENA.

Po njegovim riječima, termin odigravanja svjetskog prvenstva odgovara reprezentaciji BiH, pošto se manje od dva mjeseca prije toga završava domaće prvenstvo.

"Termin prvenstva nam odgovara jer ćemo ligu završiti do kraja aprila, a onda krećemo s pripremama. Prvi ciklus priprema imat ćemo od 25. aprila do 3. maja, drugi je od 9. do 17. i treći od 23. do 31. maja. Mislim da ćemo po završetku prvenstva biti svi maksimalno spremni u svojim klubovima i u takvom ritmu nastaviti s pripremama za početak SP-a", dodao je Delalić.

Odbojkaši BiH od 1997. godine osvojili su 17 medalja. Na evropskim prvenstvima uz osam zlata dodali su i bronzano odličje, na svjetskim prvenstvima izborili su dva zlata, srebro i bronzu, a na paraolimpijskim igrama po dva zlata i srebra, te zlato na Kontinentalnom kupu.