EP za mlade u šahu
99

Dejan Marjanović donio prvu medalju za BiH

Klix.ba
Dejan Marjanović, šesnaestogodišnjak iz Viteza, osvojio je bronzanu medalju na Brzopoteznom prvenstvu Evrope za mlade, odigranom danas u Banji Vrućici.

"Nisam baš zadovoljan, ali medalja je medalja. Imao sam dva poraza; mislim da je presudio onaj u duelu četvrtog kola kada sam izgubio od Otomara Ladve. Uspio sam da se vratim u igru ali sam potom doživio nesretan poraz od Tomaša Klepačke, novog evropskog prvaka", rekao je osvajač prve medalje za BiH na 12. prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, u grupi dječaka do 18 godina.

U tri uzrasne grupe - do 10, 14 i 18 godina, i dvije kategorije, na brzopoteznom šampionatu je nastupio 181 igrač iz 16 zemalja, među kojima su bila 123 dječaka i 58 djevojčica.

Tempo je iznosio tri minute za partiju po igraču, uz bonus od dvije sekunde za svaki povučeni potez, a parovano je devet kola po Švicarskom sistemu.

Najviše uspjeha imali su Bjelorusi, koji su osvojili dva zlata, a slijede Estonci sa pet medalja (zlato, tri srebra i bronza), Poljaci i Rusi sa po jednim zlatom i bronzom...

Kadeti do 10 godina (38 igrača): Vjakaslau Zarubitski (Bjelorusija) 8,5, Kiril Čukavin (Estonija) 8, Pavel Kozlovski (Poljska) 7...

Kadeti do 14 godina (46): Robert Paul-Nastase (Rumunija) 7,5, Henrik Havamae (Estonija) i Sven Tica (Hrvatska) 7...

Kadeti do 18 godina (39): Tomaš Klepačka (Poljska) i Otomar Ladva (Estonija) 7,5, Dejan Marjanović (BiH) 7...

Kadetkinje do 10 godina (14 šahistkinja): Olga Badelka (Bjelorusija) i Gabrijela Antova (Bugarska) 8,5, Zala Urh (Slovenija) 6....

Kadetkinje do 14 godina (27): Narva Mai (Estonija) 9, Ana-Lena Šneg (Austrija) 7½, Ekaterina Litvinenko (Rusija) 7...

Kadetkinje do 18 godina (17): Jana Hafizova (Rusija) 7,5, Marija Gevorgjan (Jermenija) 6,5, Trin Narva (Estonija) i Veronika Franca (Slovenija) 6...

Sutra je na programu prvi dio pojedinačnog prvenstva Starog kontinenta u ubrzanom šahu, kada će se parovati sedam kola. Igrači će na rapolaganju imati po 15 minuta za partiju i dodatnih 10 sekundi za svaki odigrani potez.

Preostala dva kola igrat će se u srijedu.

O regularnosti takmičenja brinu sljedeće sudije: Sava Stoisavljević, Marjan Drobne, Jonas Sidabras, Nedeljko Ilić, Boris Budimir, Ljubiša Desančić, Mihajlo Savić, Mirza Miralem, Miro Marjanović, Relja Sudžum, Saša Kosorić i Slobodan Kuzmanović.

Organizatori šampionata su Evropska šahovska unija, Šahovska unija BiH i Šahovski savez Republike Srpske, koji je ujedno i tehnički organizator.

Ukupan nagradni fond iznosi 8.000 eura u predmetima i 1.300 eura u gotovini.

Svečano otvaranje bit će upriličeno večeras, počev od 20 sati, na Sportskom stadionu u Banji Vrućici.

Pored Pantelije Dakića, predsjednika Šahovskog saveza RS, goste će pozdraviti Savo Kasapović, načelnik opštine Teslić, i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije, dok će 12. prvenstvo Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu svečano otvoriti Nada Tešanović, ministrica porodice, omladine i sporta RS.

U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Etno grupa "Trag" iz Laktaša, mažoretkinje i KUD "Naši običaji" iz Teslića.

Na kraju ceremonije biće podijeljeni pehari i medalje za nove evropske vladare u brzopoteznom šahu.