Oštar start
0

Piše: Bakir Tiro / Deda Mraze, pokloni nam selektora Barbareza

Piše: Bakir Tiro
Evropljani smo! Naša djeca zaslužuju da se raduju novogodišnjim čarima Deda Mraza koji bi nam poslije odlaska Miroslava Ćire Blaževića u narednim danima trebao "pokloniti" i novog selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Svinjska gripa i klinička smrt

Valjda mu neće zabraniti ulazak u zgradu N/FS BiH kao u sarajevske vrtiće!? "Deda Mraz neće doći u sarajevske vrtiće zbog svinjske gripe", prošlosedmična je monstruoznost koju izrekoše pojedinci, zaposleni u JU "Djeca Sarajeva". Vođeni striktnom diktaturom "famozne" direktorice Arzije Mahmutović, njeni podređeni čiji umovi boluju od daleko teže bolesti nego je svinjska gripa, šokirali su javnost, više od Ćire i iznenenadne ostavke do sada najuspješnijeg bh. selektora.

Naš fudbal nekoliko godina klinički je mrtav, jer ga vode nesposobni ljudi, projektanti brojnih afera. U životu su ga održavali briljantni fudbaleri - Džeko, Misimović, Ibišević, Salihović, Spahić, Pjanić, Rahimić, Hasagić... Pod vodstvom Blaževića plasmanom u baraž za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. napravili su do sada najveći uspjeh, te i pored eliminacije od Portugala, produžili život fudbalu na krvavim prostorima voljene zemlje.

Kad bi OHR mogao...

Trener svih trenera naše vedete ostavio je u trenucima nade. Bilo - prošlo, "valja nama preko rijeke i bez Ćire". No, već u startu potrage za novim selektorom, koji bi sa sjajnom generacijom naših fudbalera trebao nastaviti ispravan put ka plasmanu na veliko takmičenje, monstruozne izjave došle su i od članova Predsjedništva, odnosno Izvršnog odbora N/FS BiH.

"Barabarez, ali ni bilo koji drugi pojedinac koji je igrao utakmicu Kodro, Bola i prijatelji ne može biti novi selektor", decidno tvrdi Sulejman Čolaković, predsjednik N/FS BiH.

U svojoj raji "popularni" Suljo kaže i da je to jedinstven stav svih članova Izvršnog odbora. Tobože, "Barbarez i svi oni koji su u ljeto 2008. godine odigrali humanitarnu utakmicu za ozdravljenje bh. fudbala radili su protiv Saveza", smatraju "fudbalski stručnjaci" iz IO. Zaboravio je Suljo da mu ovom "vicu" nedostaje Mujo, to jeste da je na istoj utakmici igrao i Samir Muratović, pa je nakon toga pozivan u nacionalni tim. Imao je on "kontru“ i na ovaj argument o stupidioznosti njega i njegovih saradnika.

Reče: "Ma, pustite to, on je, evo, završio karijeru".

Međutim, nije imao odgovor na podatak da je utakmicu podržao i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. Kad bi OHR imao pravo koristiti bonske ovlasti u fudbalu, možda bi bili konkretniji, recimo, od poteza kojeg su povukli u slučaju Suda BiH i produženja mandata stranim sudijama.

Riba smrdi od glave

I dok Čolaković sa ostalom "družinom" u Savezu nema razloga da se plaši OHR-a, u Barbarezu vide veliku prijetnju. Ikona našeg fudbala, osim što je bio "igračina nad igračinama", inteligentna je, odmjerena, poštena i konkretna osoba. Sa njegovim autoritetom fudbalski anonimusi u N/FS BiH ne bi se mogli igrati. Sergej bi im mogao stati na žulj, posložiti stvari na svoje mjesto, kako u reprezentaciji, tako i u Savezu.

To im nikako ne odgovara i iz razloga jer Barbarez ima ogromnu podršku navijača. U slučaju da ga pokušaju spriječiti da uvede red, Čolaković & Co. imali bi dodatnih problema sa najžešćom grupom fanova reprezentacije BiH. A, igraju na kartu da će strasti umiriti ostavkom Muniba Ušanovića, da će pridobiti navijače na svoju stranu, te nastaviti raditi po ustaljenoj shemi. U svom paklenom planu zaboravili su da riba smrdi od glave!

Zasluge protiv lažnog patriotizma

Ako je iko zaslužio da bude selektor, onda to je Barbarez. Dok je igrao za selekciju BiH ostavljao je srce na terenu. Godinama bio naš najbolji fudbaler. Čolakoviću & Co, pamtite li Beograd u oktobru 2005. i njegovu hrabrost na Marakani, kada su naši navijači proživljavali trenutke strave i užasa? Gdje ste vi tada bili? U ložama smješkali se sa funcionerima FS Srbije i Crne Gore!?

Pojedinci pričaju i da Sergej nema trenerskog iskustva. Imaju li ga čelnici N/FS BiH u fudbalu? Naravno, čast izuzecima. Prati li ko najjače lige svijeta? Nisu li veliki igrači u svojim debitantskim trenerskim sezonama uspijevali napraviti velike stvari!? Jesu, primjera je mnogo...

I zbog svega navedenog, svaka čast i Mehmedu Baždareviću i Safetu Sušiću i ostalim trenerski iskusnijim mogućim kandidatima za novog selektora BiH. Ipak, Barbarez je bio uz nas sve ove godine, za razliku od onih koji nam iz inostranstva drže lekcije o patriotizmu, a ništa nisu činili da pomognu reprezentaciji u najtežim danima.

Došlo je vrijeme da članovi IO, ma kakvi bili, shvate da ne mogu vječno raditi protiv javnosti i našeg fudbala, te da ne naprave gaf poput onih u JU "Djeca Sarajeva". Deda Mrazu trebaju dozvoliti da posjeti N/FS BiH.

Deda Mraze, za Novu 2010. godinu pokloni nam selektora Sergeja Barbareza. Obradovaćeš tako i hiljade djece u Sarajevu kojima ne dozvoljavaju da te vide.

Barbarez je idol i onima na kojima Bosna i Hercegovina o(p)staje!