Nagrađeni fotoreporter
499

Darko Zabuš je na svojoj fotografiji prikazao detalj koji se bilježi samo jednom u karijeri

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Istaknuti bh. fotoreporter Darko Zabuš napravio je najbolju sportsku fotografiju koja je objavljena u prošloj godini u našoj zemlji. Ovom Tuzlaku je pripala nagrada "Tomislav Trojak" koja je utemeljena prije šest godina. Žiri navodi da je on prikazao detalj koji se bilježi samo jednom u karijeri.

"Zračni duel nogometaša", naziv je fotografije koju je Darko Zabuš napravio tokom nogometne utakmice odigrane prošle godine u okviru Premijer lige Bosne i Hercegovine. Shodno odluci stručnog žirija, ova fotografija je najbolja u BiH te joj je kao takvoj pripala nagrada "Tomislav Trojak".

Dodjela nagrade za najbolju sportsku fotografiju utemeljena je prije šest godina, u čast doajena sportske fotografije Tomislava Trojaka, od kojeg je Zabuš imao priliku naučiti najznačajnije elemente fotografiranja. Upravo zbog toga, ovogodišnjem laureatu nagrada je još značajnija.

"Nagrađena fotografija prikazuje zračni duel nogometaša. Zanimljiva je jer je lopta ostala na sredini, a takav detalj je prilično teško zabilježiti, posebno u nogometu. Imao sam priliku i čast da prvenstveno sarađujem, a zatim i skupa radim u istoj redakciji sa Trojakom. Samim tim ova nagrada za mene predstavlja još veće priznanje", kazao je Zabuš za Klix.ba.

Zabuš se fotografiranjem počeo baviti 1999. godine, a priča nam da je od Trojaka imao priliku mnogo toga naučiti.

"On mi je zapravo otvorio oči jer sam ja imao određenu viziju sportske fotografije, ali me Trojak usmjerio u to da je bitniji krupniji detalj od nekog drugog. Njegovi savjeti su mi mnogo pomogli u mom daljem profesionalnom angažmanu", navodi Zabuš, koji slovi i za jednog od najtalentiranijih fotografa u Bosni i Hercegovini.

U ovogodišnjoj konkurenciji našlo se 40 fotografija od 20 autora iz cijele Bosne i Hercegovine. Uz Zabuša, drugo mjesto pripalo je fotografu Draženko Jurišiću iz Zenice, dok je trećeplasirani Ajdin Bešić iz Tuzle.

"Mislim da žiri dosad nije imao težu odluku u odabiru pobjednika, tako da su između tri mjesta odlučivale nijanse. Također, moramo istaknuti da i ostale fotografije šalju određene poruke te imaju svoj kvalitet", kazao nam je Nedim Saleharević iz Centra kreativnih aktivnosti koji se potpisuje kao organizator.

Stručni žiri Zabuševu fotografiju je okarakterisao jedinstvenom jer ona prikazuje detalj koji se može zabilježiti samo jednom u karijeri. S druge strane, žiri je naveo da su sportski fotografi kroz svoje djelovanje u proteklom periodu akcent stavljali i na neke manje zastupljene sportove, poput stonog tenisa, cestovnog i trail trčanja, kajaka, ali i na sportiste sa invaliditetom.

"To je izuzetno bitno za promociju, uslovno rečeno manjih ili novijih sportova. Upravo to i jeste bila zvijezda vodilja Tomislava Trojaka, koji nikada nije birao sportske priredbe. Jednaku pažnju je posvećivao fudbalskim i košarkaškim utakmicama, ali mu jednako nije bilo mrsko otići i fotografirati stoni tenis ili kuglanje", kazao nam je jedan od članova stručnog žirija Edin Skokić.

Izložbu svih fotogafija koje su učestvovale u ovogodišnjem konkursu za najbolju sportsku fotografiju u BiH moguće je pogledati u narednim danima u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.