sport
48

Damir Beljo za Klix.ba: Prepustio sam titulu evropskog prvaka, želim uskoro napasti svjetsku titulu

Razgovarao: Elvis Bunić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za naslov evropskog prvaka u cruiserweightu po verziji WBO, čiji je vlasnik donedavno bio naš bokser Damir Beljo, će se 17. septembra boriti Firat Arslan (37-8-2, 23 nokauta) i Nuri Seferi (37-7, 21 nokaut), objavljeno je na zvaničnoj stranici ove organizacije.

Arslan (45) i Seferi (39) će se boriti za upražnjenu titulu, s obzirom da je Damir Beljo morao ustupiti evropsku titulu zbog toga što se zbog povrede nije borio nakon što je 6. marta drugi put odbranio titulu savladavši Maika Kurzweila.

"Trebao sam braniti titulu četiri mjeseca iza zadnje odbrane, no zbog povreda nisam mogao u ring i, s obzirom da imam odličnu saradnju sa WBO organizacijom, odlučio sam prepustiti pojas nekom drugom, a za njega će se uskoro boriti Arslan i Seferi", kaže Beljo na početku razgovora za Klix.ba.

Izazivač u dvije od četiri najjače verzije

Prepuštanje titule evropskog prvaka neće bitno utjecati na Beljine ambicije, a to je borba za naslov svjetskog prvaka.

"Trenutno sam izazivač u dvije od četiri najjače verzije. Po WBO-u sam 4. na rang listi od 15 izazivača, a po IBF-u sam trenutno na 13. mjestu. Prvaci ovih kategorija Krzysztoft Glowacki i Denis Lebedev biraju protivnike među 15 izazivača, a ja ću svoju priliku dobiti uskoro, u to ne sumnjam", poručuje Mostarac koji u profesionalnoj karijeri perfektan skor 22-0.

Beljo namjerava do kraja godine imati veliku borbu u jednoj od preostale dvije najvažnije verzije, WBC i WBA.

Želi veliku borbu po WBC verziji

"Još uvijek moj tim i ja tražimo najbolje rješenje, a želim se boriti sa dobro rangiranim borcem iz jedne od ove dvije kategorije. Priželjkujem borbu za interkontinentalnog ili internacionalnog prvaka u WBC verziji do kraja ove godine", govori Beljo, te dodaje kako vjerovatno neće tražiti borbu za vraćanje titule evropskog prvaka u WBO verziji protiv pobjednika meča Arslan - Seferi.

"Ništa nije isključeno, ali to ću uraditi samo u slučaju dobrog ugovora. Mene zanima borba za titulu svjetskog prvaka protiv Glowackog, a to će se morati desiti uskoro, s obzirom da on ima pravo samo dva puta birati protivnika među 15 izazivača, nakon čega mu WBO dodjeljuje protivnika. Za desetak dana on će se boriti protiv interkontinentalnog prvaka Oleksandra Usika, a nadam se da ću ja biti sljedeći u redu za napad na svjetsku titulu", ističe Beljo i napominje kako bi vjerovatno i prije dobio priliku za napad na svjetski tron da ne dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Teško je doći do prilike za svjetski tron iz BiH

"S obzirom da nisam član velikih promoterskih kuća i da dolazim iz male zemlje, mnogo mi je teže doći do prilike za borbu protiv najboljeg na svijetu. Iako sam imao ponuda, nisam htio da boksam pod stranom zastavom. Odlučio sam ići malo težim putem, ali hvala Bogu, za sad mi ide dobro".

Beljo se već sprema za svoju narednu borbu iako još uvijek nema zakazan meč.

"Startao sam sa pripremama, treniram dva puta dnevno, a problem mi predstavlja povreda lijevog lakta. Ne smijem uzimati blokade zbog doping kontrole, tako da uporedo treniram i idem na terapije svaki dan, ali ću biti spreman za svoj naredni meč", rekao je Beljo na kraju razgovora za Klix.ba.