Biciklizam
0

Cancellara osvojio Utrku po Švicarskoj

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Odličnim nastupom na hronometru u Bernu, švicarski biciklist Fabian Cancellara ostvario je svoj san i trijumfirao na domaćem terenu. Osvojio je Utrku po Švicarskoj.

Cancellara, aktuelni olimpijski pobjednik na kronometru, sjajno je odradio posjednji ispit utrke, te je vožnju na vrijeme na dionici dugoj 38.5 kilometara okončao za 45 minuta i 59 sekundi. Odličnim nastupom na hronometar je 28-godišnji Cancellara osigurao i pobjedu u ukupnom poretku, čime je postao prvi Švicarac koji je osvojio ovu utrku nakon Alex Züllea 2002. godine.

Nijemac Tony Martin bio je drugi na hronometru sa minutom i 27 sekundi sporijim vremenom od Cancellare, te je i u ukupnom poretku na kraju bio drugi, sa zaostatkom od dvije minute i dvije sekunde. Treći na hronometru bio je Holanđanin Thomas Dekker (+1.42), a treće mjesto u ukupnom poretku osvojio je prošlogodišnji pobjednik utrke, Čeh Roman Kreuziger.

Slovenac Tadaj Valjavec, koji je pet dana nosio žutu majicu kao vodeći u ukupnom poretku, hronometar je okončao tek na 59. mjestu, s 3 minute i 49 sekundi zaostatka za pobjednikom, pa je u konačnom redoslijedu pao na sedmo mjesto (+3.45).