Osvojio drugu titulu
17

Cam Zink pobjednik Red Bull Rampagea nakon sjajnog takmičenja u Utahu

D. B.
Amerikanac Cam Zink osvojio je svoju drugu Red Bull Rampage titulu tokom 17. izdanja ovog impresivnog i zastrašujućeg takmičenja. Na najvišu stepenicu podijuma prvi put se popeo 2010. godine.

Sedamnaest najboljih takmičara dalo je sve od sebe tokom spektakularnog Red Bull Rampagea održanog u pustinji u Utahu nedaleko od grada Virgina, a prikazali su mnoštvo nevjerovatnih i impresivnih vještina i trikova na izuzetno teškom terenu.

Ovaj događaj je ušao u historiju jer su u saradnji s kompanijom T-Mobile korišteni dronovi koji su omogućili pogled iz prvog lica (FPV) snimajući takmičare za potrebe prijenosa uživo. Na ovaj način su gledatelji mogli pratiti Red Bull Rampage iz novih, nikada ranije dostupnih uglova.

Ovogodišnji pobjednik takmičenja je bio Cam Zink, koji je sjajno prošao tehnički izuzetno zahtjevni "Grandfather drop" sa strijenama s obje strane, nakon čega je napravio skok od 55 stopa (gotovo 17 metara) i potom backflip na 63 stope (19,2 metra), čime je ponovio svoj kultni nastup na Rampageu iz 2013. godine. Amerikanac je fantastično povezao svoj kompleksni srednji dio linije, zadržao je dovoljnu brzinu te je na kraju dobio 95 poena.

"Potrebno je mnogo truda da se linija poveže, a nakon što sam napravio taj skok (u prvoj vožnji), trema i nervoza su se pretvorili u želju za nadmetanjem. Bio sam spreman za drugu vožnju i znao sam da mi vjetar neće upropastiti planove. Drago mi je što sam posegnuo za zvijezdama i odnio pobjedu. Originalni Oakley Sender se dogodio prije 10 godina, a svoju prethodnu pobjedu sam ostvario prije 13 godine i to je još uvijek najveći step-down flip koji sam ikada napravio. Sada smo tu ponovo. Još uvijek je zastrašujuće. Uložio sam puno rada i truda, smatram se sretnim što se još uvijek takmičim iako imam 37 godina. Najstariji sam takmičar ovdje", izjavio je Zink.

Drugoplasirani je bio Kanađanin Tom van Steenbergen, koji je se vratio nakon što je 2021. godine tokom izvođenja backflipa na Rampageu pao i slomio kukove, nogu i prljšen. Mnogi su smatrali da više nikad neće hodati nakon užasne nesreće, a pogotovo takmičiti se na Rampageu. No, Tom se vratio još jači ove godine, počeo je s caveman dropom i zadržao momentum te izveo veliki 360 okret i tehnički izuzetno težak flat drop backflip, što mu je donijelo 89 bodova i drugo mjesto na pobjedničkom postolju.

"Prošle godine je bilo veoma teško vratiti se nakon teške povrede, a doći sada ovdje i osvojiti drugo mjesto iza Cama te dijeliti podijum s Carsonom je nešto najbolje što se moglo dogoditi", rekao je Kanađanin.

Dijeleći istu liniju, Amerikanac Carson Storch je izveo "čistu" i impresivnu vožnju uz backflip i dva njegova prepoznatljiva okreta od 360 stepeni. Njegov nastup mu je bio dovoljan za treće mjesto.

"Vožnja je bila baš ono što sam htio učiniti. Bila je to vožnja iz snova", poručio je Storch.

Među ostalim takmičarima koji su imali sjajne nastupe je Španac Bienvenido Aguado Alba, koji je osvojio tri različite nagrade. Za svoj front flip iznad procjepa u kanjonu na visini od 70 stopa (više od 21 metra) dobio je nagrade Utah Sports Commission Best Trick Award, T-Mobile People's Choice Award i Kelly McGarry Spirit Award.

"Razmišljao sam o front flipu tokom cijele godine. Brzina koja je potrebna za taj trik je prilično zastrašujuća, bio je veliki izazov da to izvedem. Uspjelo mi je dva puta. Od 2019. godine, kada sam napravio početničku grešku, radio sam naporno kako bih se vratio ovdje", kazao je Alba.

Dvostruki pobjednik Kyle Strait osvojio je nagradu BFGoodrich Tyres Toughness Award nakon što je odvozio i savladao istu liniju na kojoj je povrijedio leđa prošle godine. Šveđanin Emil Johansson je dobio Michelin Style Award nagradu za svoju fluidnost i prolazak stazom, kao i za jedinstvene kombinacije trikova. Nagrada Caravana Digger Award pripala je timu lokalnog takmičara Reeda Boggsa.

Snimak takmičenja dostupan je na Red Bull TV.