Finale NFL sezone
58

Buccaneersi nadigrali Chiefse u nezaboravnom Super Bowlu, Brady još jednom ispisao historiju

R. D.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Najveći NFL igrač svih vremena Tom Brady osvojio je svoj sedmi Super Bowl i za sva vremena se izdvojio u odnosu na sve druge. Njegovi Tampa Bay Buccaneersi nadigrali su aktualne prvake i favorite Kansas City Chiefse s ogromnih 31:9.

Iako je aktualni prvak u utakmicu ušao kao veliki favorit, Super Bowl je otišao na posve drugu stranu. Tom Brady u svojoj 44. godini i prvoj sezoni van New England Patriotsa nastavio je gdje je stao i velikim naslavom i sjajnim nastupom ispisao još jednu nezaboravnu priču.

Pomogli su mu i svi drugi u timu Buccaneersa jer su sve jedinice djelovale gotovo savršeno, a posebno sjajna odbrana. S druge strane u sjeni najvećeg majstora ostao je obično savršeni trojac Kansas Cityja - Mahomes, Kelce, Hill.

Pravi spektakl krenuo je na samom kraju prve četvrtine kad je napad Tampa Baya zaigrao na najvišem nivou pogonjen probijanjima Leonarda Fournetta te dodavanjima na dvojicu novopridošlih prijatelja upravo Bradyja, legendi ovog sporta Antonija Browna i Roba Gronkowskog. Veliki Tom je srušio i jednu neugodnu tradiciju da nikad u Super Bowlu nije bacio touchdown u prvoj četvrtini.

U narednom napadu Buccaneersi su imali priliku zabiti i drugi touchdown, ali odbrana Chiefsa uspjela se odbraniti na samo pola jarda od zadnje zone. Što su propustili tada nadoknadili su koju minutu kasnije, Buccaneersi su iskoristili nekoliko vezanih grešaka protivnika, a ponovo je proradila stara veza iz New Englanda, Brady - Gronkowski. Gronk je upisao i drugi touchdown.

Do poluvremenu Buccaneersi su otišli na visokih 21:6 jer je Brady zaključio sjajno prvi dio bacivši treći touchdown, ovaj put na Browna.

Priča je postala još ozbiljnija nakon prvih napada u drugom dijelu, Chiefsi su zabili samo field goal, a Buccaneersi touchdown probijanjem Leonarda Fournetta. Nakon ekstra poena Succopa na semaforu je stajalo 28:9.

Sve je mirisalo na katastrofu već u narednom napadu kad je Winfield presjekao jedno dodavanje Mahomesa na Hilla. Nakon toga nije bilo povratka, a sve je kulminiralo na samom kraju kad je White još jednom presjekao Mahomesa za potpunu noćnu moru mladog majstora.

Brady je završio utakmicu sa savršenim skorom - tri touchdown, bez presječenog dodavanja s 21 od 29 kompletiranih pasova. Bez ikakvog iznenađenje osvojio je još jedan MVP trofej u najvećoj utakmici američkog sporta, peti u karijeri.

Trebalo je 55 pokušaja da u velikom finalu NFL-a jedan tim nastupi na svom stadionu i za tu čast izborili su se Bradyjevi Buccaneersi. Na njihovu žalost stadion nije mogao biti pun.

Iako se Super Bowl 55 odigrao u pandemijskim uslovima spektakl nije izostao. Na Raymond James stadionu bilo je dvadesetak hiljada gledatelja, američku himnu otpjevali su Eric Church i Jazmine Sullivan, a na poluvremenu zapažen nastup imao je popularni The Weeknd.

Da je kriza učinila svoje najbolje govori podatak da vlasnik TV prava CBS, koji je prenos radio s nevjerovatnih 120 kamera, ovaj put nije oborio rekord po iznosu koji je plaćan za 30 sekundi reklama. Cifra se ovaj put kretala oko "skromnih" 5,5 miliona dolara.