Jedinstven događaj
68

U Sarajevu počeo kasting za HELL Boxing Kings, međunarodni bokserski spektakl

D. P.
Prestižni događaj održan je u Sarajevu (Foto: V. D./Klix.ba)
(Foto: V. D./Klix.ba)
U hotelu Malak na Ilidži danas je održan kasting za HELL Boxing Kings događaj, jedinstveno i potpuno novo boksersko takmičenje koje se održava u 10 zemalja, a sada je stiglo i u Bosnu i Hercegovinu.

HELL Boxing Kings nudi mladim bokserima i onima koji dosad nisu imali priliku pokazati talent da dostignu glamur iz sjene tokom serije takmičenja koja se održava tokom cijele ove godine. HELL Boxing Kings je potpuno jedinstvena, inovativna i uzbudljiva serija takmičenja u 10 zemalja, koja traži šampione u četiri težinske kategorije.

Na adresu organizatora stigao je veliki broj prijava i za takmičenje u Bosni i Hercegovini, a kako nam je otkrio Creative Manager HELL Boxing Kingsa Robert Heinrich, ukupno je 13.000 kandidata apliciralo za takmičenje u svim zemljama.

Prijave za takmičenje su počele početkom januara, a danas je u hotelu Malak na Ilidži održan kasting za sve takmičare iz naše zemlje. Veliki broj mladih boksera i onih koji to žele biti stigli su kako bi pokazali svoje vještine.

HELL Boxing Kings u prvoj fazi ne obuhvata borbe, već interesantna takmičenja u pet faza. Takmičari u BiH pokazali su se kroz sparing, udaranje u vreću i krušku te još nekoliko zanimljivih igara.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Kasting u Sarajevu bila je prva faza, nakon koje će po četiri takmičara iz svake težinske kategorije proći u drugu fazu koja se održava u Mađarskoj sredinom juna.

Rezultati će biti poznati tokom narednih nekoliko sedmica, odnosno ko će izboriti drugu fazu u Mađarskoj od koje počinju i bokserske borbe.

"Zahvaljujući kompaniji HELL, lideru na tržištu u energetskim pićima koji na prostorima Bosne i Hercegovine posluju dugih devet godina, svijet boksa ponovo je u prvom planu upravo zbog projekta kojeg organizuju pod nazivom 'HELL Boxing Kings'. Međunarodni turnir u boksu predstavlja revolucionarnu seriju takmičenja u 10 zemalja, koja je usmjerena na pronalaženje šampiona u četiri težinske kategorije", rekao nam je Samir Selimović, ispred kompanije HELL, koja organizuje ovaj unikatni i prestižni događaj.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Sljedeća faza za odabrane takmičare će biti petodnevni turnir u Mađarskoj u junu 2024. godine, koji će se održati prema amaterskim bokserskim pravilima, gdje će se do tri uspješna meča kvalificirati za četvrtfinale u svakoj težinskoj kategoriji. Četvrtfinala i polufinala će se održati u Mađarskoj u novembru i decembru 2024. godine, sa mečevima trajanja 4 x 3 minute, prema pravilima profesionalnog boksa.

Po jedan četvrtfinalni i polufinalni meč će odrediti parove koji će se plasirati u finale. Finalna faza takmičenja će biti finalna gala, koja će se održati 22. decembra 2024. godine u DVTK Areni u Miskolcu. Finalni mečevi će također biti održani prema pravilima profesionalnog boksa, ali s ograničenjem vremena od 6 x 3 minute. Organizatori su uzeli u obzir olimpijski program, tako da se HELL Boxing Kings neće sudariti s olimpijskim kvalifikacionim turnirima ili Olimpijskim igrama u Parizu.

"Ideja se rodila krajem prošle godine, a cilj nam je bio promovisati i učiniti boks popularnim ponovo, jer je to jedan od najljepših sportova na svijetu. Željeli smo podržati boks i boksere više u cijeloj Evropi, tako da smo izabrali 10 država. U planu je i više država u narednim godinama, ali i to zavisi od uspjeha ovogodišnjeg HELL Boxing Kings događaja. Veliki je fokus na MMA sportu, na UFC događajima, jer su bolje promovisani i zato mi želimo podići standarde boksa kroz kasting događaje", rekao je kreativni menadžer Robert Heinrich za Klix.ba i osvrnuo se na samo takmičenje u BiH:

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

"Drago mi je da se iz svake države prijavio približno jednak broj takmičara. Zadovoljni smo dosad i vidjeli smo nekoliko veoma talentovanih ljudi u ringu. Treneri su s borcima u ringu", dodao je Heinrich.

Interesovanje takmičara je privukla i velika novčana nagrada u iznosu od 100.000 dolara po težinskoj kategoriji. Ovaj iznos predstavlja jedinstvenu priliku za sve učesnike da ostvare svoje snove.

Tokom kvalifikacionih rundi, četvrtfinala i polufinala, takmičari koji učestvuju u svakom meču će imati pravo na honorar. Ovisno o rezultatu meča, to će iznositi 1.000 dolara po događaju za gubitnika te 1.500 dolara po događaju za pobjednika, kako bi podržali njihova putovanja i ostale troškove.

Takmičari koji osvoje treće mjesto čeka ih nagrada od 10.000 američkih dolara, za drugo mjesto 30.000 američkih dolara te za šampiona 100.000 američkih dolara.