Izjava za Klix.ba
207

Puki u Orlandu doživio najljepši osjećaj u životu: Sjedim za šankom i gledam SP, a onda dolazi Holyfield

K. H.
Iron Puki i Evander Holyfield
Iron Puki i Evander Holyfield
Najbolji i najuspješniji bh. profesionalni bokser Edin Puhalo (alias Iron Puki) nedavno je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama na bokserskoj konvenciji u najstarijoj i elitnoj bokserskoj diviziji WBA, a kako je rekao za Klix.ba, najbolji osjećaj u životu mu je bio gledati utakmicu u društvu Evandera Holyfielda.
Konvencija se održala u Caribe Royale hotelu u Orlandu na Floridi od 11. do 14. decembra, a naš bokser je dobio poziv kao aktuelni WBA prvak Evrope. U izjavi za Klix.ba otkrio je prve utiske iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Na konvenciju u Orlando sam došao na poziv predsjednika WBA asocijacije, gospodina Gilberta Mendoze, i to kao aktuelni WBA prvak Evrope i jedini aktuelni prvak s Balkana od svih boksera i svih kategorija. Imao sam čast da me pred komitetom WBA predstavi lično predsjednica WBA Evropske asocijacije - Mariana Borisova, koja je pohvalila moj rad i zatražila od komiteta rangiranje u najboljih 15 boksera. Rangiranje je sljedeći mjesec i nadam se da ću biti jedan od izazivača za svjetsku titulu", kaže Puki za Klix.ba.

Nakon toga, kaže da mu je posebna čast bila dijeliti prostor s nekim od najvećih zvijezda iz svijeta boksa.

"U proteklih šest-sedam dana sam imao priliku da se upoznam i družim sa najvećim 'facama' ovog sporta. Upoznao sam šampione: Bernard Hopkins, Evander Holyfield, Fernando Vargas, Marcos Maidana, Dimiry Bivol, koji je inače i proglašen za borca godine, Arsen Goulamirian, koji je svjetski prvak u mojoj kategoriji", kaže Puki.

Nakon toga opisao nam je "najbolji osjećaj u životu" i kako je u Orlandu ispunio svoje snove.

"Jučer, kada je bila utakmica između Francuske i Maroka, imali smo pauzu na konvenciji i ja sam došao u bar u krugu hotela da ručam i gledam utakmicu. Poručio sam hranu i sjeo za šank. Ručao sam i gledao utakmicu, a onda je pored mene sjeo legendarni Holyfield, da bi samo pet minuta nakon toga s druge strane došao i sjeo Bernard Hopkins sa svojom sestrom. Razgovarali smo i gledali utakmicu. Taj osjećaj vam ne mogu opisati, ovo je nešto najljepše što mi se desilo u životu", kaže Puki i za kraj dodaje:

"Holifild je pozdravio naše Bosance i Hercegovce, a ja sam mu se zahvalio na tome. Hvala dragom Bogu na svemu."

Podsjetimo, naš bokser je 8. oktobra ove godine osvojio WBA evropsku titulu u Berlinu protiv Ukrajinca Romana Golovaščenka prekidom u drugoj rundi. Osim WBA titule, Iron Puki je u ovoj godini osvojio i IBO evropsku titulu.

Bilo je to 9. aprila klasičnim nokautom u trećoj rundi protiv Nils Schmidta. Trenutno je jedan od rijetkih boraca koji je osvojio dvije evropske titule u jednoj godini. Njegov trenutni skor je 22:1 sa čak 21 pobjedom nokautom.