Ostao broj jedan
1.3k

Kickbokser Edin Vučelj postao prvak svijeta u Antaliji

E. B.
U Antaliji je u proteklih sedam dana održan drugi dio Svjetskog prvenstva u WAKO kickboxingu.

Nakon prvog dijela prvenstva koje je održano u Sarajevu, najbolji kickbokseri svijeta su se borili u Antaliji, a zlato sa ovog takmičenja u BiH je donio Edin Vučelj.

Borac iz Bužima osvojio je prvo mjesto i postao novi svjetski prvak u kicklight disciplini do 84 kg.

Vučelj je samo u ovoj godini, od početka sezone, osvojio tri svjetska kupa i tako se plasirao na prvo mjesto na svjetskoj WAKO rank ljestvici te je kao apsolutni favorit branio boje Bosne i Hercegovine i krunisao sezonu osvajanjem titule šampiona svijeta.

U kvalifikacijama BH reprezentativac je pobijedio predstavnike Grčke i Novog Zelanda. U polufinalu je podijeljenom studijskom odlukom u teškom meču savladao predstavnika Sjeverne Makedonije, a u finalnom meču Vučelj je trebao odmjeriti snage sa hrvatskim reprezentativcem, drugoplasiranim na rank ljestvici i do ove godine aktuelnim prvakom.

Međutim, zbog ozljede iz polufinala Hrvat nije mogao nastupiti u finalu pa je Vučelj titulu odnio bez finalne borbe, a uz to ostaje i dominantno prvi na svjetskoj rank ljestvici.

Ono što je zanimljivo je to da je ovo prva godina otkako je WAKO kickboxing priznat kao olimpijski sport, a iste te godine Vučelj je po prvi put postao svjetski šampion, što je najbolji rezultat na ovogodišnjem predstavljanju reprezentacije BiH na svjetskom prvenstvu.

Podsjetimo, u prvom dijelu svjetskog prvenstva održanog u Sarajevu za reprezentaciju BiH osvojene tri medalje i to dvije srebrne koje su osvojili Igor Emkić i Selma Baltić, te jedna bronzana koju je osvojila Matija Paradžik.

Vučelj se iz Antalije vraća u nedjelju u 19:30 sati na sarajevski aerodrom gdje će biti upriličen prvi doček i gdje, kako kaže, jedva čeka da podijeli sjaj i radost sa najbližima te svim navijačima i patriotama BiH.