Za titulu prvaka
97

Hrgović dobija šansu karijere! Joshua pristao na borbu s hrvatskim nokauterom

E. B.
Anthony Joshua i Filip Hrgović
Anthony Joshua i Filip Hrgović
Najbolji hrvatski bokser Filip Hrgović (31) će konačno dobiti šansu karijere i borit će se za titulu svjetskog prvaka u jednoj od najvećih organizacija, IBF-u.

Hrgović je jučer nokautirao Australca Marka De Morija nakon samo 72 sekunde borbe, a poslije njega na spektakularnoj bokserskoj priredbi "Day of Reckoning" u saudijskoj prijestolnici Rijadu britanski bokser Anthony Joshua (34) savladao je Šveđanina Otta Wallina tehničkim nokautom na kraju šeste runde.

IBF titula će po svemu sudeći biti upražnjena jer će njen aktuelni vlasnik Oleksandr Usyk sasvim sigurno izabrati revanš protiv Tysona Furyja ma kako njihova borba 17. februara završila, a to znači da će za upražnjeno mjesto na tronu IBF-a Joshua birati protivnika.

Kako je istakao slavni promotor Eddie Hearn, planirano je bilo da Deontay Wilder uđe u ring sa Joshuom za IBF titulu, no nakon što je Amerikanac izgubio sinoć od Josepha Parkera, stvari su se promijenile.

"Potpisali smo ugovor s Wilderom, ali on je izgubio. To je u redu i događa se u boksu. Hrgović će se boriti protiv Joshue za svjetsku titulu" rekao je Hearn, a i sam Joshua je potvrdio da očekuje hrvatskog nokautera (skor 17-0, 14 nokauta) za sljedećeg protivnika u ringu.

Kako je istakao, želio bi se boriti protiv Tysona Furyja, ali je svjestan da će Britanac odraditi revanš sa Usykom.

"Moja je želja Fury, ali ne izbjegavam Hrgovića. Borit ću se protiv Hrgovića", rekao je Britanac koji u 30 borbi ima 27 pobjeda, od kojih 24 nokautom.

S ove dvije izjave jasno je da je borba između Joshue i Hrgovića najrealniji ishod, a mogla bi biti održana sredinom iil krajem iduće godine.