Najbrži čovjek svijeta
0

Bolt: U Londonu bih mogao trčati 9,4 sekunde

Totalsport
Najveća atletska zvijezda današnjice, jamajčanski sprinter Usain Bolt, izjavio je u razgovoru za MSN Sports kako očekuje da će sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Londonu istrčati najbržu utrku u životu.

Bolt je "eksplodirao" na Olimpijskim igrama u Pekingu prije tri godine kada je osvojio zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara, a u sve je tri discipline srušio i svjetske rekorde. Na Svjetskom prvenstvu u Berlinu je ponovio zlata u svim spomenutim disciplinama, a dodatno je popravio i svjetske rekorde na 100 (9.58) i 200 metara (19.19). Nikad nije skrivao da ove godine na SP-u u Daeguu, te dogodine na OI u Londonu, namjerava odbraniti sve naslove, a uvjeren je i da dodatno može popraviti svoje čudesne rekorde.

"Definitivno mislim da mogu biti brži. Uvijek postoji prostor za napredak, a mislim da ću na vrhuncu forme biti sa 26 godina, dakle sljedeće ljeto. Nikad ne znaš, možda bih mogao u Londonu trčati 9.4 sekunde. To bi stvarno bilo lijepo", rekao je najbrži čovjek svijeta.

Bolt nema dileme oko toga ko će mu biti najveći suparnik u Londonu, ali i ove godine.

"Svi govore da mi je glavni konkurent Tyson Gay. Čuo sam da je u nekim intervjuima izjavio da je u dobroj formi, da je spreman i da se ne boji Usaina Bolta. Ako je tako, čeka nas nekoliko dobrih zabava ove godine. Kad se nađu dvojica brzih pojedinaca, utrka je uvijek dobra".

Najavio je Bolt i da pažnju ove sezone treba obratiti i na dvojicu njegovih sunarodnjaka.

"Yohan Blake će biti konkurentan. Treniram s njim, gledam ga kako trči i znam da će biti izuzetno dobar ove sezone. Mislim da će biti konstantan na 9.8 sekundi, a ako stvarno dobro starta, trčat će i 9.7. Yohan definitivno dolazi, baš kao i Nesta Carter koji također trči dobro. Niko drugi me zasad ne zabrinjava", rekao je Bolt koji je, slučajno ili ne, izostavio još jednog sunarodnjaka, bivšeg svjetskog rekordera Asafu Powella.