sport
0

Blatter: Internacionalci uništavaju nogomet

FENA
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter u ponedjeljak je izjavio kako FIFA priprema preporuku svim nacionalnim savezima da se u klubovima ograniči broj inostranih nogometaša. Prema tom prijedlogu klub ne bi mogao početi utakmicu bez najmanje šestorice domaćih igrača u početnoj postavi.

Blatter je izjavio kako je svjestan da se Bosmanovim pravilom od 1995. o nesmetanoj fluktuaciji nogometaša u Evropskoj uniji nogomet "internacionalizirao", no drži da su hitno potrebne promjene jer to "pravilo uništava nogomet kao igru".

Blatter je kazao da je iznimno razočaran što evropski prvak Liverpool ponekad u početnoj postavi ima samo jednog ili dvojicu Engleza, a slično se ponaša i njemački div Bayern, te mnogi drugi vrhunski klubovi.

"To je trend kojim se pravi velika šteta mladim igračima, a mislim da i navijači pomalo uviđaju besmisao internacionalizacije. Ustanovit ću posebnu radnu grupu kojoj će jedina zadaća biti podizanje nacionalnog identiteta klubova", kazao je Blatter, dodavši kako je svjestan da FIFA ipak ne može propisivati pravila takmičenja u nacionalnim ligama.