Objavljen širi spisak
96

Bh. odbojkašice u Zenici će igrati utakmice kvalifikacije za EP i CEV Srebrenu ligu

E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu Zenica najavio organizaciju kvalifikacionog turnira za Evropsko prvenstvo i turnira "CEV Srebrene lige" za odbojkašice koji će se igrati sredinom maja i početkom juna.

Ženska odbojkaška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine od 14. do 16. maja 2021. godine u Zenici će igrati drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo. Turnir će se igrati u Gradskoj areni "Husejin Smajlović", a na današnjoj konferenciji potpisani su sporazumi Odbojkaškog saveza BiH sa Hotelom Zenica i sponzorima.

Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH, kazao je da već nekoliko mjeseci traje priprema za organizaciju događaja te da je Zenica ponovo dobila čast da organizuje jedan kvalitetan turnir.

"Prije četiri-pet mjeseci krenuli smo s poslom oko obaveza organizacije turnira. Zenica je ponovo dobila čast, a što se mene tiče bit će i u budućnosti domaćin velikih odbojkaških utakmica. Odlučili smo da ekipe budu smještene u Hotelu Zenica jer smo im zahvalni i organizacijom tokom Evropskog turnira", kazao je Fatić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Do premijernog nastupa na Euru, najbolje bh. odbojkašice pokušat će doći kroz grupu F u konkurenciji selekcija Češke Republike, Slovenije i Latvije

Prvi kvalifikacioni turnir će se odigrati u Latviji (od 6. do 8.maja), a Miloš Jeličić, predsjednik OS FBiH, je iskazao nadu da će 16. maja u Zenici biti slavlje te da će bh. odbojkašice biti pobjednice.

Drugi kvalifikacioni turnir za Europsko prvenstvo 2021. godine za odbojkašice igrat će se od 14. do 16. maja, a CEV Srebrena liga za odbojkašice na programu je od 28. maja do 03. juna 2021. godine gdje se u grupi B uz selekciju BiH nalaze reprezentacije Portugala, Estonije i Latvije.

Ekipa se okuplja 21. aprila u Kaknju nakon čega putuju u Latviju na prvi turnir, nakon čega se vraćaju u Zenicu gdje će boraviti do kvalifikacija, ali i utakmica CEV Srebrene lige.

Na kraju je poručeno da se od odbojkašica očekuje plasman na Evropsko prvenstvo kao i u final four CEV Srebrene lige.

Selektor Stevan Ljubičić objavio je širi spisak ženske seniorske reprezentacije na kojem se nalaze:

TEHNIČARI: Milana Božić (ŽOK”Ub” Ub/Srbija), Ajla Hadžić (ŽOK”Bimal-Jedinstvo” Brčko), Tamara Đapa (UOK”BL-Volley” Banja Luka), Helena Košutić (ŽOK”Gacko” Gacko), Barbara Čelar (SOK”Mostar” Mostar) i Amina Halilović (OK”Sloboda” Tuzla).

PRIMAČI SERVISA: Edina Begić (Saugella Monza/Italija), Anđelka Radišković (Calcit Kamnik/Slovenija), Iman Isanović (Arizona/USA), Elena Babić (ŽOK”Bimal-Jedinstvo” Brčko), Vanja Džida (OK”Goražde” Goražde), Tamara Vitković (ŽOK”Gacko” Gacko), Jelena Mlađenović (Cukurova Belediyesi S.K/Turska), Ivana Radović (ŽOK”Bimal-Jedinstvo” Brčko), Jovana Biberdžić (ŽOK”Bimal-Jedinstvo” Brčko), Nastja Ilić (OK”Sloboda” Tuzla), Anđela Kovač (ŽOK”Igman” Ilidža) i Sonja Udovčić (Lynn/USA).

KOREKTORI: Dajana Bošković (Kuzeyboru/Turska), Verica Simić (bez kluba), Sonja Milanović (ŽOK”Spartak” Subotica/Srbija) i Elma Karabegović (bez kluba),

SREDNJI BLOKERI: Ajla Paradžik (Vandoeuvre Nancy Volley Ball/Francuska), Edina Selimović (CSO Voluntari/Rumunija), Arijana Okuka (OK”Ankaran”/Slovenija), Žana Dragutinović (ŽOK”Bimal-Jedinstvo” Brčko), Sara Marković (UOK”BL-Volley” Banja Luka), Tijana Adžić (ŽOK”Gacko” Gacko) i Zerina Čengić (SOK”Mostar” Mostar).

LIBERO: Milica Ivković (UOK”BL-Volley” Banja Luka), Katarina Popović (ŽOK”Bimal-Jedinstvo” Brčko) i Dejana Boljenović (ŽOK”Gacko” Gacko”).