sport
0

Bh. atletičari na svjetskim i evropskim prvenstvima

FENA
U julu mjesecu održavaju se tri velika atletska takmičenja na kojima će učestvovati i bh. atletičari, koji su ispunili norme za nastupe na ovim takmičenjima, saopćeno je iz Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.

Na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore, koje se održava od 11. do 15. jula, učestvovaće naša najbolja bacačica kladiva, državna rekorderka u svim starosnim kategorijama Paša Šehić, članica AK. Zenica, zajedno sa trenerom Mehmedom Skenderom, najzaslužnijim za brzi uspon ove mlade atletičarke. Njen nastup u tzv. kvalilikacijama se očekuje se u prijepodnevnim satima u petak 13. jula.

Na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore (U23), koje se održava od 12. do 15. jula, boje bh. atletike braniće Kemal Mešić, član AK Sarajevo, koji je ispunio norme za nastup na ovom takmičenju u čak dvije discipline, bacanju kugle i diska. Prvi nastup je imao u četvrtak 12. jula u prijepodnevnim satima, kada je nastupio u kvalifikacijama u bacanju kugle. Nažalost Mešić nije uspio da se plasira u finale, a njegov najbolji rezultat u tri pokušaja dug 17.19 m bio je dovoljan samo za 16, mjesto u kvalifikacijama. Uz savjete trenera Fuada Mešića, Kemal će pokušati da se domogne finala u kvalifikacijama u bacanju diska, koje su na rasporedu u petak 13. jula.

Najbrojnija ekipa putuje Hengelo u Holandiji, koji će od 19. do 22. jula biti domaćin Evropskog juniorskog prvenstva. Čak pet atletičara je ispunilo zahtjevne norme za nastup na smotri najboljih juniora i juniorki Evrope. To su: Gorana Cvijetić (AK Glasinac, Sokolac) 400m pr, Nedim Čović (AK Sarajevo)100m i 200m, Boris Suslovski (AK Glasinac, Sokolac) 400m, Adnan Malkić (AK Sloboda, Tehnograd Tuzla) 110m pr, Bojan Džida (AK Romanija, Pale) bacanje kugle.

Uz Ćovića, Suslovskog i Malkića, kao četvrti član šatefete 4x100m, koja je prijavljena za nastup, u Hengelo putuje i Mišo Radaković, član AK Banja Luka. Uz vođu tima Ibrahima Meškića, potpredsjednika ASBiH, nalaze se i treneri Muhamed Delić, Goran Cvijetić i Mehme Lokmić.