sport
0

Beckenbauer najavio kandidaturu za predsjednika Bayerna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Legenda njemačkog nogometa Franz Beckenbauer (61) najavio je novu kandidaturu za predsjednika njemačkog bundesligaša Bayern Munchena.

Beckenbauer je načelu bavarskog kluba od 1994. godine, a na izborima koji će se održati u studenom ove godine želi osvojiti još jedan mandat.

"Uvjeren sam kako još uvijek mogu kvalitetno obnašati dužnost predsjednika Bayerna," poručio je Beckenbauer, kojeg početkom iduće godine očekuju i izbori za ulazak u Izvršni odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Franz Beckenbauer je svakako jedno od najpoznatijih imena u nogometnoj povijesti. Kao igrač ostao je upamćen kao jedan od najbolji libera svih vremena, a znao je igrati i u veznoj liniji.

Karijeru je započeo u Munchenu 1860, a potom je preselio u Bayern za koji je igrao 19 godina (1958-77), osvojio četiri njemačka prvenstva, tri Kupa prvaka, jedan Kup kupova i jedan Interkontinentalni kup.

U dresu njemačke reprezentacije nastupio je na tri svjetska prvenstva - U Engleskoj je 1966. igrao finale u kojemu je tadašnja Zapadna Njemačka izgubila 2:4 u produžecima od Engleske, zahvaljujući i danas dvojbenom pogotku Geoffa Hursta. Četiri godine kasnije u Meksiku, SR Njemačka je bila treća izgubivši u polufinalu 3:4 od Italije (opet u produžecima) i pobijedivši 1:0 Urugvaj u borbi za broncu.

Kruna karijere, kada je reprezentacija u pitanju, bilo je osvajanje naslova prvaka svijeta 1974. godine u Munchenu, kada je Njemačku predvodio kao kapetan. Svjetski naslov osvojio je i kao izbornik njemačke vrste i to 1990. godine u Italiji.