Bacanje kugle
33

Nevjerovatni Crouser postavio novi svjetski rekord, stari je nadmašio za čak 19 centimetara

K. H.
Ryan Crouser (Foto: EPA-EFE)
Ryan Crouser (Foto: EPA-EFE)
Američki bacač kugle Ryan Crouser postavio je novi svjetski rekord 23,56 metara na mitingu u Los Angelesu, popravivši vlastiti rekord koji je nedavno postavio.

Osim što je postavio novi svjetski rekord, ovaj bacač kugle je dva puta prebacio 23 metra - 23,31 metara i 23,23 metara, te tako postao vlasnik četiri najdruža bacanja u historiji bacanja kugle.

Crouser je još u februaru, kada je na dvoranskom atletskom mitingu u Pocatellu postavio rekord, najavio da očekuje još bolje rezultate u budućnosti i da u svom radu i svojim tehnikama vidi veliku perspektivu da dodatno popravi rezultat i pomjeri granicu.

[TWITTER]1662574067302400001[/TWITTER]

I tu se definitivno ne želi zaustaviti, a američki mediji pišu da bi svakim novim takmičenjem mogao pomjerati granicu i postavljati nove rekorde. Navode i to da se očekuje da bi svoj puni potencijal mogao pokazati na Olimpijskim igrama u Parizu.

Riječ je o atletičaru koji je rođen 18. decembra 1992. godine u Portlandu. Crouser je član poznate atletske porodice, a njegov amidža - Brian Crouser, takođe je bio vrhunski bacač kugle.

Crouser je postao poznat širom svijeta nakon svojih izvanrednih nastupa na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, a tada je osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle, postavivši novi olimpijski rekord rezultatom s dužinom od 22,52 metra.