Višak testosterona
27

Evropski sud donio odluku u korist Caster Semenye, imat će šansu ponovo se takmičiti sa ženama

E. B.
Caster Semenya (Foto: Twitter)
Caster Semenya (Foto: Twitter)
Evropski sud za ljudska prava je donio odluku u korist južnoafričke atletičarke Caster Semenye (32), koja će tako imati šansu ponovo se takmičiti sa ženama na srednjim prugama.

Semenya je tokom čitave karijere optuživana da nije žena, no sve do 2019. godine se takmičila i osvojila dva olimpijska i tri svjetska zlata u utrci na 800 metara.

Semenya ima medicinsko stanje poznato kao hiperandrogenizam, odnosno viši nivo testosterona od uobičajenog. Testosteron je hormona koji povećava mišićnu masu, snagu i hemoglobin, što utječe na izdržljivost.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je 2019. godine zabranila takmičarkama koje imaju više od 5 nmol/l testosterona da se takmiče na utrkama od 400, 800 i 1.500 metara, a Semenya ih je optužila da su tom odlukom direktno nju željeli "na kulturan način" izbaciti iz atletike.

IAAF joj je poručio kako mora sniziti nivo testosterona na nivo "zdrave žene s jajnicima". Ponudili su joj da uzima kontracepcijske pilule, dobija mjesečnu injekciju ili se podvrgnuti operaciji, no ona na to nije pristala. Kako je sama priznala, od 2010. do 2015. godine je uzimala terapiju, no to je znatno utjecalo na njeno zdravstveno stanje.

Žalila se najvišem sportskom sudu - Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) i Švicarskom federalnom sudu (SFT), no oba su donijela presudu u korist IAAF-a.

Semenya se od tada pokušavala se takmičiti na 200 i 3.000 metara, no bezuspješno, a posljednja nada joj je bila žalba Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strazburu koji je danas presudio u njenu korist nakon glasanja 4-3.

ECHR je istakao da CAS i SFT moraju dati Semenyi novu priliku da se bori protiv odluke da sportašice s visokim prirodnim testosteronom uzimaju lijekove za njegovo smanjenje.

"Sud je utvrdio da podnositeljici zahtjeva nisu pružene institucionalne i proceduralne zaštite u Švicarskoj koje bi joj omogućile da se njezine pritužbe učinkovito ispitaju", stoji u saopćenju ECHR-a.

No, IAAF se odmah odglušio na presudu Evropskog suda za ljudska prava.

"Ostajemo pri stavu da su doneseni propisi nužni, razumni i proporcionalni načini zaštite poštenog takmičenja u ženskoj kategoriji, kao što su to utvrdili i Sportski arbitražni sud i Švicarski federalni sud", poručili su iz IAAF-a, no bit će svakako zanimljivo vidjeti rasplet ove situacije.