Jaka konkurencija
2

Bh. atletičari briljirali pred domaćom publikom na međunarodnom mitingu u Zenici

Piše: E. M.
Detalj s atletskog mitinga u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na atletskom stadionu u Zenici u organizaciji Atletskog kluba Zenica danas je održan 9. međunarodni atletski miting koji je okupio više od 200 atletičara iz 25 zemalja svijeta, a najbolje rezultate ostvarili su domaći i atletičari iz zemalja regije.

Ovogodišnji atletski miting u Zenici okupio je najbolje takmičare regije što govori da je u svakoj od disciplina bila velika konkurencija.

Najnapetije je bilo u disciplini bacanja kugle gdje se do posljednje serije nije znalo ko će ponijeti najsjajniju medalju. Međutim, Filip Mihaljević je u posljednjem bacanju ostvario dužinu od 21.33 metra te tako osvojio zlatnu medalju dok je drugoplasirani bio Mesud Pezer s dužnom 20.78. Treće mjesto je pripalo Hamzi Aliću koji je kuglu bacio na 20.45 metara.

"Moj cilj je bio prebaciti preko 20.50, a spreman sam i preko 21 metar. Na prošlim takmičenjima sam imao probleme s tehnikom, ali evo danas sam to popravio što mi je sigurno samopouzdanje za Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo u Berlinu", izjavio je Pezer.

Mihaljević je kazao kako je konkurencija u bacanju kugle bila odlična što je bio motiv da iz serije u seriju budu bolji rezultati.

"Ovo je odličan rezultat jer je početak sezone. Do Evropskog prvenstva imamo još dva mjeseca, a odlična konkurencija nas je danas tjerala da budemo bolji iz serije u seriju. Očekivao sam 21 metar, ali sada tih 33 cm nisam. Sada moram održati formu za Berlin i gore pokazati ono najbolje", izjavio je Mihaljević.

Zanimljivo je bilo i u disciplini bacanja koplja. Vedran Samac iz Srbije svoje takmičenje je završio na prvoj poziciji sa 79.66 metara, dok je Dejan Mileusnić nakon drugog bacanja i povrede s dužinom 73.7 metara sebi osigurao drugo mjesto. Trećeplasirani je bio Živan Popov koji je koplje bacio na 65.14 metara.

Maid Redžić danas nije briljirao na borilištu skoka u vis, odnosno, nije se pokazao u najboljem svjetlu ali je takmičenje ipak završio na prvom mjestu s visinom od 2.05 metara, dok su drugoplasirani Samir Hodžić i trećeplasirani Srbijanac Nikola Mujanović takmičenje završili s visinom od 2 metra.

Šlag na tortu današnjeg takmičenja bile su trke na 800 metara. U prvoj grupi prvoplasirani je bio Marko Vazab (Srbija) s vremenom 1:50,27, drugoplasirani je bio Stefan Ćuković s 1:51,35, dok je treće mjesto pripalo Jan Vukoviću iz Slovenije s vremenom 1:52,12.

U drugoj grupi su nastupili trenutno najbolji bh. atletičari na 800 metara Amel Tuka koji je utrku završio na prvom mjestu s vremenom 1:47,51 i Abedin Mujezinović koji se našao iza Tuke s vremenom 1:47,80. Trećeplasirani je bio Hrvat Marin Bloudek s vremenom 1:48,83.

"Zadovoljan sam rezultatom i sretna što sam svake godine u Zenici. Drago mi je što sam nastupao pred svojim sugrađanima. Sparno vrijeme nije bilo ugodno za trčanje, ali nadam se da su sugrađani uživali u kraljici sportova. Moja naredna trka je u Madrinu 22. juna, nakon čega idem na Mediteranske igre gdje se nadam finalu i medalji", kazao je Tuka te je prokomentarisao i nastup na Evropskom prvenstvu u Berlinu koje je na rasporedu za dva mjeseca.

"Trke će biti jake, bit će dosta Evropljana koji jako dobro trče ove godine. Trke će biti dan za dan, kvalifikacije, polufinale i finale. Samo najspremniji će doći do finala i prva tri mjesta.”

Drugoplasirani Abedin Mujezinović zadovoljan je današnjom trkom, a u narednim takmičenjima se nada i ostvarenju norme za Evropsko prvenstvo u Berlinu.

"Taktike za današnju trku nije bilo, a zadovoljan sam s današnjim rezultatom. Dao sam sve od sebe prije trke, a želio bih čestitati kolegi Tuki i drugima koji su odlično trčali. Ovo mi je treća trka ove godine, a rezultat nije bio dovoljan za Evropsko prvenstvo u Berlinu. Međutim, imam još dosta takmičenja do Berlina i vjerujem da ću imati priliku ispuniti normu", izjavio je Mujezinović.

Predsjednik Atletskog kluba Zenica Suad Kaknjo je na kraju istakao da je zadovoljan organizacijom mitinga koji je prema njegovim riječima puno bolji nego prethodni.

"Ponudili smo miting koji je za dvije klase bolji od dosadašnjih. Pojačali smo kvalitet svih disciplina, zadržali smo tradicionalne discipline, ali okupili najbolje. Naš budžet je bio oko 40 hiljada eura, ali vjerujem da s ovakvom organizacijom i entuzijastima možemo s 200.000 eura, a ne s milion eura, koliko košta Hanžek, napraviti sličan njemu miting", zaključio je Kaknjo.

Današnjem događaju je prisustvovao i bh. teniser Damir Džumhur koji je na kraju pozdravio Abedina Mujezinovića i Amela Tuku, kao i druge atletičare koji su briljirali u Zenici.

Rezultati svih disciplina današnjeg Atletskog mitinga u Zenici dostupni su na ovom linku.