Rezultat karijere
542

Atletičar rođen u BiH osvojio zlato za Hrvatsku na Evropskom prvenstvu i posvetio ga sinu

H. H.
Slavlje Mihaljevića sa hrvatskom zastavom nakon pobjede (Foto: EPA-EFE)
Slavlje Mihaljevića sa hrvatskom zastavom nakon pobjede (Foto: EPA-EFE)
Filip Mihaljević (28) je u Minhenu postao prvi hrvatski atletičar koji je osvojio naslov evropskog prvaka na otvorenom, bacivši kuglu 21,88 metara, čime je mladić rođen u Livnu ostvario uspjeh karijere.

Drugoplasirani je bio Armin Sinančević iz Srbije s hicem od 21,39 u petoj seriji, a bronzani Čeh Tomaš Stanek ostvario je hitac 21,26 u trećoj seriji.

Mihaljević je rođen u Livnu 1994. godine, a kao dječak igrao je nogomet. Potom se počeo baviti atletikom, tačnije bacačkim disciplinama - diskom i kuglom. Studije je nastavio u SAD-u, a nakon svega odlučio je nastupati za Hrvatsku.

"Kakva predivna noć. Za ovo sam naporno radio cijelu godinu i isplatilo se. Večeras sam bacao za svog devetomjesečnog sina koji je kod kuće. No, imao sam svoje navijače, njih deset, jer moj ujak živi u Minhenu. Hvala, Minhenu", kazao je Mihaljević nakon velikog uspjeha.

Prije osvajanja zlata na Olimpijskom stadionu u Minhenu, Mihaljevićevi najbolji rezultati na velikim tamičenjima ostvareni su u dvorani. Prvi put je na sebe skrenuo pažnju osvajanjem bronze na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu 2016., a broznanu medalju osvojio je i na Evropskom dvoranskom prvenstvu u poljskom Torunu prošle godine.