San Oscara Pistoriusa se ostvario
17

FOTO+VIDEO / Atletičar bez obje noge nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu

Klix.ba
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius je ostvario svoj san. Na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu predstavljat će Južnoafričku Republiku u utrkama na 400 i 4x400 metara.

Prvi put u historiji olimpijskog takmičenja, amputirac bez obje noge bit će učesnik najveće svjetske smotre atletičara.

"Danas je jedan od onih dana kada sam najponosniji, odabran sam da predstavljam Južnoafričku Republiku na Olimpijskim igrama. Sretan sam i čast mi je što su sve ove godine napornog rada urodile plodom", kazao je Pistorius.

Ovaj atletičar je do sada osvojio četiri zlatne i jednu bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama te srebrenu medalju u štafeti 4×400 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Daeguu 2011. godine.

Oscar Pistorius je iamo urođenu manu. Prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena. Na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004. je osvojio bronzanu medalju na 100 metara.

Prije Olimpijskih igara u Pekingu 2008. najavio je da se želi kvalificirati za nastup na 400 metara. Međutim, Međunarodna atletska federacija (IAAF) je odbila njegovo učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre, nakon što su ga pozvali na naučna testiranja, tokom kojih su utvrdili, da je s protezama u prednosti pred ostalim atletičarima.

No, Međunarodni olimpijski odbor sa sjedištem u Lozani, dozvolio mu je nastup u kvalifikacijama s obrazloženjem da naučna istraživanja nisu obuhvatila sve aspekte te da Pistorius ipak nije u prednosti u odnosu na ostale atletičare. Ali Pistorius nije zadovoljio kvalifikacijsku normu i nije nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Pistorius je ove godine postavio rekord svoje zemlje na 400 metara, a on iznosi 45.52 sekundi.

"Znam da napredujem, tako da će moj najbolji trenutak biti Olimpijske igre u Londonu. Nadam se da ću tamo oboriti i ovaj rekord", dodao je.