sport
0

Armstrong odbio saradnju s Američkom antidopinškom agencijom

Totalsport
Lance Armstrong
Lance Armstrong
Američka antidopinška organizacija (USADA) će i dalje težiti čišćenju biciklizma od dopinga, ali bez pomoći osramoćenog bicikliste Lancea Armstronga.

Advokat sedmerostrukog osvajača najprestižnije biciklističke utrke Tour de France, Tim Herman, otkrio je putem pismenog saopćenja za javnost da Armstrong i dalje ima nerazjašnjenih problema s USADA-om, koja je insistirala na tome da mu se oduzme svih sedam naslova prvaka na Tour de Franceu.

Nakon što je u intervjuu s Oprahom Winfrey otvoreno progovorio o korištenju dopinga tokom svoje karijere, USADA mu (Armstrongu) je ponudila priliku za saradnju, kako bi barem malo sprao ljagu sa sebe. No, Armstrong je to, zaključno s današnjim danom, odbio.

"Proteklih sedmica Armstrong nas je uvjerio da je voljan sarađivati, ali je ipak odustao zbog straha od potencijalnog kriminala koji bi prouzrokovao odavanjem drugih imena. Nastavljamo istragu bez njega, te obećajemo da ćemo očistiti ovaj sport od dopingiranih sportista", rekao je čelni čovjek USADA-e Travis Tygart.