Disciplina 800 metara
3

Amel Tuka i Abedin Mujezinović ostali bez polufinala Svjetskog prvenstva u atletici

D. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najbolji bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Abedin Mujezinović nisu uspjeli izboriti polufinale Svjetskog prvenstva u atletici koje se održava u Budimpešti.

Tuka, koji se takmiči u svojoj "matičnoj" disciplini 800 metara, večeras je nastupio u kvalifikacionoj utrci, gdje uprkos velikim očekivanjima ipak nije uspio proći u narednu fazu takmičenja.

Naš atletičar zabilježio je vrijeme 1:49.01, što nije bilo dovoljno za plasman u polufinale.

Prvi je završio Kenijac Alex Ngeno Kipngetich s vremenom 1:47.63, dok je na drugom mjestu bio Alžirac Djamel Sejdati s 24 stotinke zaostatka. Dalje je prošao i Španac Saul Ordonez (1:47.97).

Video pogledajte ovdje.

Nekoliko minuta kasnije nastupio je Abedin Mujezinović u svojoj kvalifikacionoj grupi, ali je i on ostao bez polufinala (1.47.76). Zauzeo je jedno mjesto bolje od Tuke, završio na sedmoj poziciji, ali je i to nedovoljno za plasman dalje.

U polufinale prolaze po trojica iz svake kvalifikacione grupe, kao i trojica s najboljim vremenima, a koji nisu bili u top tri, što sasvim sigurno neće biti dostižno za našeg atletičara.

Podsjetimo, ovo je za Tuku bila i borba za treću medalju na svjetskim prvenstvima. Tuka je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015. godine, te srebro na takmičenju u Dohi 2019. godine.