Problemi Odbojkaškog saveza FBiH
5

Amel Delić: Plaćamo PDV i na žute kartone

Piše: D. Brkić
Iza Odbojkaškog saveza Federacije BiH, na čijem je čelu prof. dr. Sead Nazibegović, je izuzetno uspješna godina u kojoj su izmirene sve poreske obaveze prema državnim i federalnim institucijama. Odbojkaški savez Federacije BiH je vjerovatno jedini u sistemu PDV-a, a uprkos redovnom izmirenju obaveza ističu kako od federalnih i državnih vlasti nikada nisu dobili nikakvu pomoć.

"Ozbiljnim projektima smo aplicirali za novčana sredstva. Ali, ne samo da nismo dobili ništa, nego nikada nismo dobili ni odgovor", kaže predsjednik OS FBiH Sead Nazibegović.

Sjedište saveza je u Tuzli, a u posljednjih godinu dana ubilježeno je omasovljenje odbojke na prostoru cijele Federacije BiH. Sa 37 ekipa 2005. godine, taj broj se na kraju 2012. godine povećao na 62 ekipe u takmičenjima na entiteskom i državnom nivou.

"Uspjeli smo smanjiti kotizaciju za klubove i druge brojne popuste. Međutim, oko 350.000 KM smo od 2006. do danas uplatili za razne vrste poreza. Pa, mi plaćamo PDV i na žuti karton koji se dodijeli u toku utakmice", kaže direktor takmičenja Amel Delić.

Odbojkaški savez FBiH je organizovao kvalitetne kampove za najbolje omladince, a u budućnosti se planira organizacija Omladinskog kupa. Također, nastavit će se edukacija trenera, sudija, delegata i kontrolora. Ključni zadatak bit će popularizacija odbojke i bolja zastupljenost u medijima.