U Buenos Airesu
21

Akademija izvrsnosti predstavlja BiH u Argentini

Klix.ba
Akademija izvrsnosti BiH bit će predstavljena na svjetskom forumu "Olimpizam u akciji" koji će prije početka Olimpijskih igara za mlade (YOG) biti održan u Buenos Airesu.

Forum se organizuje prvi put i zaokuplja veliku pažnju svjetskih medija zbog učešća međunarodnih zvanica i organizacija, uzimajući u obzir činjenicu da sport dobija sve referentniju ulogu u promovisanju razumijevanja, razgovora i širenju mira u svijetu.

Na forumu će učestvovati: olimpijski šampioni, predstavnici UN-a, komisije MOK-a, nevladinih organizacija, Young Change Maker, međunarodni i državni zvaničnici, eksperti i akademici, predstavnici međunarodnih sportskih federacija, olimpijski timovi u izbjeglištvu, gradonačelnici olimpijskih gradova, olimpijski partneri i mnogi drugi.

Akademija izvrsnosti predtavljat će Sarajevo i BiH u Argentini, a za tu priliku su pripremili i video koji govori o našoj zemlji iz perspektive uspješnih i sporta.

Akademija izvrsnosti je projekat za mlade koji je Edin Branković, kao mladi ambasador Young Change-Maker MOK-a (Međunarodnog olimpijskog komiteta) i YOG-a (Youth Olympic Games – Olimpijskih igara za mlade) predložio MOK-u 2015. godine. Prijedlog i izvedbu Akademije Izvrsnosti 2016. podržali su Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i Savez klizačkih sportova Bosne i Hercegovine. Kompletan projekat planiranja, izrade, održavanja i razvoja programa Akademije izvodi se uz podršku Udruženja KRK "The One". Misija Akademije izvrsnosti je nadahnuti i osnažiti mlade da prepoznaju svoje vrijednosti i talenat kroz programe iz oblasti kulture, sporta i obrazovanja.