Big Wall Speed Climbing
1

Adnan Ćatić očekuje spektakl na Babinom zubu

Piše: E. Isanović
Stijena poznata kao Babin zub
Stijena poznata kao Babin zub
Treće međunarodno takmičenje u brzom penjanju "Big Wall Speed Climbing Babin zub 2010." održat će se u subotu sa početkom u 14 sati. Penjat će se u parovima po dva takmičara i tako naizmjenično osiguravati jedno drugo do vrha. Vrijeme se počinje mjeriti kada prvi penjač krene, a zaustavlja se kad drugi dođe do cilja.
Stijena Babin zub
Stijena Babin zub
Evo šta je za Sarajevo-x.com rekao Adnan Ćatić, predsjednik kluba ekstremnih sportova "Red Point" koji je organizator ovog skupa: "Očekujemo učešće šest timova po dva penjača. Pored sportista iz Sarajeva, Mostara i Zavidovića imamo najavu dolaska predstavnika iz Srbije, Austrije i Francuske. Moram naglasiti da će se dvije djevojke ravnopravno nadmetati u kategoriji seniora. Svojim kvalitetom i iskustvom velika su konkurencija muškarcima. Imamo i takmičenje za naše najmlađe od pet do 14 godina, koji će se penjati u parovima. Također, bit će održano i nadmetanje amatera. Svi zainteresovani mogu se prijavit na dan takmičenja. Nema ograničenja što se tiče godina."

Ćatić je pobijedio prošle godine, ali ove neće nastupati.

"Mislim da ne bi imalo smisla da se ja borim za naslov. Prije svega što je moj klub organizator. Mi smo uređivali stijene i zbog toga sam odlučio da odustanem. Nastupat ću samo demonstrativno. Ovim putem pozivam sve zainteresovane da dođu i pogledaju spektakl na stijenama. Bit će postavljeni razglas i muzika. Potrudit ćemo se da svi koji budu prisutni zaista i uživaju", kazao je.

Za kraj je Adnan napomenuo da njegov klub nije imao nikakvu podršku uoči ovog takmičenja.

"Ovo je međunarodno takmičenje. Svake godine je sve konkurentnije i kvalitetnije, ali niko od državnih institucija, općina, struktura grada Sarajeva i ministarstava nije podržao niti učestvovao u realizaciji ovog projekta. Ipak, nismo odustali", zaključio je razgovor za naš portal Ćatić.

Za kraj treba istaći da će u subotu 7. augusta saobraćaj na pomenutoj lokaciji biti zatvoren u periodu od 14 do 18.30 sati.