sport
4

Na Babinom zubu takmičenje posvećeno Adnanu Ćatiću

Piše: Edin Isanović
Rahmetli Adnan Ćatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rahmetli Adnan Ćatić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Klub ekstremnih sportova Red point tradicionalno organizuje međunarodno takmičenje u sportskom penjanju na Babin zub.

Ove godine takmičenje je posebno značajno jer se održava na godišnjicu smrti prerano preminulog osnivača i najistaknutijeg člana kluba i sportiste naše zemlje Adnana Ćatića Ćate.

Memorijalno takmičenje na kojem će, pored naših, učestvovati i takmičari iz zemalja regiona, održat će se u subotu u periodu od 14:00 do 17:00 sati na Babinom zubu.

Ovo nadmetanje organizuje se u saradnji sa Udruženjem za podršku i razvoj sportskog turizma Avantur i uz podršku Općine Stari grad, kao generalnog sponzora, BIZ sport-a, Sarajevske pivare, Cafe bara Opera, te Gorske službe spašavanja BiH i BHT1.

Kompletna organizacija takmičenja zasnovana je isključivo na entuzijazmu članova kluba.

U subotu navečer u Cafe baru Opera održat će se projekcija dokumentarnog filma o Adnanu Ćatiću koji je radila BHT1.

U nedjelju u 10:00 sati bit će otkrivena spomen-ploča koja će biti ostavljena u stijeni uz Aleju ambasadora, 20-ak metara od mosta na Darivi, na mjestu koje je odabrala porodica rahmetli Ćatića.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče pokrenulo je Općinsko vijeće Stari Grad na sjednici održanoj u maju prošle godine, a načelnik Ibrahim Hadžibajrić je odmah prihvatio, te je odlučeno da ploča bude otkrivena na godišnjicu Adnanove smrti.

Podsjetimo, Adnan Ćatić, zaljubljenik u sportsko penjanje, život je izgubio 26. maja 2012. godine kada se prevrnuo njegov čamac u nabujaloj Miljacki u Sarajevu. On je bio prvi bh. predstavnik koji je ikada učestvovao na Svjetskom prvenstvu u penjanju. Živio je za taj sport. Bio je jedan od najboljih penjača u regionu. Riječ koja ga opisuje kao čovjeka je - ljudina.