Zanimljiva ideja
8

Aco Petrović planira povratak Hrvatske u vrh svjetske košarke, na klupu dovodi Amerikanca

N. K.
Aleksandar Petrović (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Petrović (Foto: EPA-EFE)
Legendarni Aleksandar Aco Petrović trenutno obavlja dvije funkcije u hrvatskoj košarci budući da je istovremeno sportski direktor reprezentacije i selektor Hrvatske.
Međutim, Petrović je rekao da će selektor biti još samo na dvije utakmice koje su na programu u februarskom FIBA prozoru protiv Švicarske i Austrije.

Najavio da će odmah nakon toga krenuti u pregovore s novim selektorom, a po svemu sudeći, to bi trebao da bude neki od najboljih trenera sa NCAA koledža.

"Zadatak mi je bio nusprodukt u datom trenutku. U prvoj rundi razgovora nisam uspio doći do prijedloga, nije moja odluka. Ja predlažem, a Upravni odbor donosi konačno rješenje. Moje je da pronađem novog selektora. Kako prva runda pregovora nije prošla, predsjednik i sekretar su me zamolili da iznesem ova dva prozora. Dobili smo jezgro i ako na ovu reprezentaciju dodate samo tri igrača, recimo Smitha stavimo na dvojku, Hezonju stavimo na trojku, Matkovića na peticu, ovo je već ozbiljna reprezentacija. Resetovali smo se. Ovo je mini ciklus u kojem postavljamo određene kriterije. Naredno ljeto će biti interesantno, moramo biti spremni da ako Poljska kika uzmemo prvo mjesto. Međutim, kako god bilo, spremamo se na dva zadatka, a to je nastavak pretkvalifikacija i predolimpijski turnir. Po završetku ovog prozora, u trećem mjesecu ću prionuti na razgovor s potencijalnim kandidatima i dati svoj prijedlog", rekao je Petrović.

Istakao je da postoji mogućnost da ne bude samo jedan prijedlog, već njih dva, s tim da bi drugi bio jedna vrsta internacionalnog stručnog štaba.

"Kao, uslovno rečeno, prvi pomoćni trener bio bi jedan od Top 10 NCAA trenera. Na meni je da pronađem i ponudim rješenje, na Upravnom odboru Hrvatskog košarkaškog saveza da odabere kojim putem sljedećih četiri do šest godina hrvatska košarka želi ploviti", dodao je popularni Aca Trica.