Tehnologija
0

Zvanično objašnjenje Della o "šokantnim" laptopima

Sarajevo-x.com
Zvanično objašnjenje Della u vezi sa problemima koje su korisnici iskusili sa XPS M1330 i XPS M1530 laptopima.

Prošle godine Dell je objavio detaljne informacije o trncima koji se ponekad osjećaju vezanim za "curenje" struje prilikom korištenja Dellovih laptopa. Tehnički tim Della je iznio slijedeće podatke:

Iako je "curenje" struje veoma nisko i unutar sigurnosnih ograničenja, neki ljudi ga ipak osjete. Ova pojava se može osjetiti kao blago peckanje. Međutim ako je to "peckanje" spojeno sa elektrostatičkim pražnjenjem, koje se osjeti prilikom hoda po tepihu u uvjetima suhog zraka, ukupan efekat može biti iznenađujući ali ne i škodan. Prvobitni dojam koji se osjeti dolazi od elektrostatičkog pražnjenja (statičkog electriciteta).

Izvor "peckanja" nije laptop već dvo polni adapter. "Peckanje" nije bilo uzrokovano greškom u Dellovom dvopolni adapteru jer on radi kako je i predviđeno. Ostali prozvođači laptopa šalju svoje latope također sa dvopolnim adapterom i korisnici ovih laptopa mogu da dožive "peckanje" ako su uslovi pogodni. Dvopolni adapteri su sve više u upotrebi ovih dana iz razloga što su manji, lakši i pogodniji za nošenje, karakteristike koje su važne korisnicima.

Obično se "peckanje" može odstraniti korištenjem tropolnog adaptera, međutim tropolni uzemljeni AC adapter neće odstraniti elektrostatičko pražnjenje.

"Peckanje" nije opasno po korisnike ili sistemske komponente.