Tehnologija
7

Zamislite da bateriju smartphonea možete napuniti za samo 30 sekundi

Klix.ba
Ako imate smartphone sigurno vam je poznat osjećaj kada već na vratima izlazite iz kuće i shvatite da vam je baterija prazna. Takva situacija uvijek stvara dilemu. Da li riskirati i zakasniti i utrošiti tih par dragocjenih minuta na punjenje mobitela ili ostatak dana provesti bez pristupa e-mailu, Instagramu i igricama?

StoreDot je izraelski startup koji će pokušati ukloniti ovakve i slične situacije iz naših života. Kompanija tvrdi da je kreirala punjač koji možete napuniti bateriju za samo 30 sekundi, čak i ako je baterija potpuno prazna.

Punjač, koji je premijerno predstavljen u ponedjeljak na Microsoft Think Next eventu u Tel Avivu, se oslanja na mikroskopske magnete zvane "nanodot". Ovaj prototip se priključi na telefon i napuni ga za samo pola minute.

Nažalost, nemojte očekivati da ćete ubrzo imati jedan ovakav primjerak punjača. Još uvijek je samo prototip i glasnogovornik kompanije kaže da masovna produkcija neće početi prije 2016. godine.

U međuvremenu, StoreDot će se suočiti sa dva velika izazova: Prvo, kako smanjiti dimenzije tako da može stati u oblik dizajna modernih smartphonea i drugo, kako smanjiti troškove i smanjiti prodajnu cijenu. Trenutno, cijena ovog punjača prelazi duplu cijenu prosječnog punjača.

Kako su prikupili već 6,25 miliona dolara, StoreDot je siguran da će "nanodoti" predstavljati veliku priliku za budućnosti, ne samo u vidu punjenja baterije telefona.

Bioorganski nanodoti bi mogli promijeniti svijet TV displeja, digitalnog pohranjivanja podataka, baterija i biomedicinske tehnologije.

Vezani članci