Tehnologija
0

YouTube uklonio neovlaštene video snimke sa ovogodišnje dodjele Oskara

Sarajevo-x.com
Web surferi širom svijeta neće više moći preko online video servisa YouTube pogledati interesantne trenutke sa ovogodišnje dodjele Oskara. Naime, na zahtjev Američke filmske akademije YouTube je bio prisiljen ukloniti sve video snimke za čije emitiranje nisu imali ovlaštenje.

Nekoliko segmenata ceremonije dodjele prestižne filmske nagrade, poput uvodnog monologa domaćice Ellen DeGeneres, te muzičkih numera Willa Ferrella i Beyonce, bili su ove sedmice među najgledanijim video snimkama na YouTubeu.

Ferrellova muzička numera sa Jackom Blackom i Johnom C. Reillyjem o tome kako komedije nikada ne osvoje Oskara pogledalo je više od 250,000 posjetilaca pomenutog video servisa, prije nego što je postavljena poruka: "Ova video snimka više nije dostupna za gledanje zbog prijave Američke filmske akademije o povredi autorskih prava".

Ric Robertson, izvršni administrator Akademije je izjavio kako je organizacija morala povući sadržaj sa Interneta kako bi se što tačnije mogla procijeniti vrijednost TV emitiranja i branda organizacije.

Na službenom web siteu Oscar.com, koji predstavlja joint venture Akademije i Disneyevog ABC.com, postavljena je petominutna video snimka sa najvažnijim trenucima sa ceremonije dodjele Oskara, koja je trajala punih tri sata i 51 minutu.