Nova usluga
0

YouTube Music će zamijeniti aplikaciju Google Play Music na Androidu

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Aplikacija YouTube Music će u bliskoj budućnosti biti unaprijed instalirana na Android uređaje, nedavno je objavio Google.

Ova nova usluga, koja bi mogla preuzeti značajan udio na tržištu za streaming muzike, zamijenit će relativno neuspješnu aplikaciju Google Play Music. Ovaj potez Googlea zapravo predstavlja konsolidaciju njihovih proizvoda, a ne pokušaj dostizanja standarda konkurenata.

Aplikacija YouTube Music doći će unaprijed instalirana na nove Android pametne telefone i bit će uključena u sljedeću verziju operativnog sistema koji će biti predstavljen pod jednostavnim imenom Android 10.

YouTube ima dvije milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, a mnogi od njih ga koriste za slušanje muzike, ali njegov namjenski servis za streaming muzike samo je od maja uspio skupiti 15 miliona pretplatnika, što je manje od 0,8 posto YouTubeove baze korisnika.

Do danas je YouTube Music imao slabije rezultate u odnosu na usluge rivala u pogledu mjesečno aktivnih korisnika, uključujući Spotify s 223 miliona i Apple Music s 60 miliona pretplatnika.

Za razliku od ovih rivalskih aplikacija, besplatna verzija YouTube Music ne omogućava korisnicima da slušaju svoje omiljene pjesme dok je aplikacija uključena u pozadini i to joj se smatra jednom od mana.

Google je započeo s uvođenjem najnovije verzije svog mobilnog operativnog sistema, s vlastitom linijom Pixel pametnih telefona koji je prvi dobio ažuriranje. Android 10 uključuje veoma traženi tamni mod i "smart reply" funkciju, koja korisnicima omogućava brzi odgovor na poruku, piše Sky News.