Traži uvođenje zakona
11

Wozniak: Vještačka inteligencija bi mogla otežati prepoznavanje prevara i dezinformacija

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Suosnivač Applea Steve Wozniak je upozorio da bi vještačka inteligencija mogla učiniti prepoznavanje prevara i dezinformacija znatno težim, piše BBC.

Wozniak je kazao da se plaši da bi tehnologiju mogli iskoristiti "loši glumci". Dodao je da bi AI sadržaj trebao biti jasno označen te da je potrebno zakonom regulisati ovaj sektor.

Upravo je on u martu potpisao pismo zajedno s Elonom Muskom pozivajući na zaustavljanje razvoja najmoćnijih AI modela. Wozniak je u svijetu tehnologije poznat kao Woz, a smatra se veteranom Silikonske doline koji je sa Steveom Jobsom osnovao Apple i izumio prvi Appleov kompjuter. On je u razgovoru za BBC govorio o prednostima AI tehnologije, ali i onome što ga brine.

"AI je toliko inteligentan i otvoren lošim igračima, onima koji vas žele obmanuti o tome ko su", istakao je Woz.

Termin AI pokriva kompjuterske sisteme koji mogu izvršavati zadatke za koje je inače potrebna ljudska inteligencija. To uključuje chatbotove sposobne da razumiju pitanja i odgovore "ljudskim" odgovorima, a sistem je sposoban i da prepozna objekte na fotografijama.

Wozniak ne vjeruje da će AI zamijeniti ljude jer mu nedostaju emocije, no upozorio je da će "loši glumci" djelovati još uvjerljivije jer programi poput ChatGPT-a mogu kreirati test koji "zvuči veoma inteligentno".

On smatra da ljudi moraju preuzeti odgovornost za ono što AI stvara i objavljuje javno, a smatra i da je potrebno imati zakon koji će spriječiti kompanije da se "izvuku sa svačim". S druge strane, skeptičan je da će to biti urađeno kako treba.

"Mislim da sile koje žele novac uvijek pobjeđuju, što je tužno", rekao je Wozniak.

Riječ je o pioniru kompjutera koji vjeruje da svijet "ne može zaustaviti tehnologiju", ali da se može pripremiti i bolje educirati kako bi uočio zlonamjerne pokušaje uzimanja ličnih informacija.