Efikasnija komunikacija na bojištu
0

Vojnici pomoću kamere vide "očima" svojih saboraca

Sarajevo-x.com
Najnovija vojna oprema visoke tehnologije omogućava svakom vojniku da "vidi očima" svog saborca. Ovaj sistem podrazumijeva antene za komunikaciju utkane u tkaninu vojnih uniformi, kameru montiranu na šljemu, istovremeni prijenos glasovnih komandi i GPS podatala čak i u trenucima žestokih borbi kada vojnici leže kako bi izbjegli neprijateljsku vatru, piše Daily Mail.
Sistem je dizajniran tako da poboljša efikasnost vojnika i njihovog tima u cjelini. To se postiže tako što vojnici doslovno mogu vidjeti očima svojih saboraca.

Antena radi tako da vojnici ne trebaju nositi konvencionalne antene koje su nezgrapne i upadljive. Kompanija BAE Systems je proizvela BWA antene (Body Wearable Antennas), koje omogućavaju efektivnu komunikaciju, dok u isto vrijeme pomažu pri poboljšanju agilnosti vojnika na bojnom polju.

"Naš demonstrator je pokazao mogućnosti tehnologije koja transmituje glasovne i video podatke, kao i GPS lokaciju putem iste antene. Ukoliko jedan vojnik primijeti sumnjivu situaciju, on može upozoriti svoj tim i podijeliti sa saborcima ono što vidi. To mu omogućava kamera montirana na šljemu. Cijeli sistem je povezan sa smartphoneom koji se pričvršćuje zglob ruke. Mobitel ima ekran osjetljiv na dodir, kao i senzore koji omogućavaju uvećanu sliku. Vojnici mogu označiti objekte kao što su potencijalne prijetnje koje se označene pojavljuju na ekranu mobitela. Još jedna velika prednost je prenosna antena na koju ne utiče položaj vojnika koji je nosi. Konvencionalne antene su podložne smetnjama, a komunikacija može biti potpuno prekinuta ukoliko vojnik leži na tlu. Signal malih antena također može omesti tijelo onoga koji je nosi. No, BWA antena pokriva svih 360 stepeni oko vojnika", rekao je glasnogovornik kompanije koja je proizvela revolucionarni sistem.

"Vojnici na prvim linijama nose veliku količinu opreme. Nova antena smanjuje teret, te nudi bolju komunikaciju i značajnu prednost na bojnom polju", rekao je Jon Pinto iz kompanije BAE Systems.

Ova kompanija trenutno istražuje mogućnost ugradnje istih antena u odijela vatrogasaca, koje bi se koristile tokom misija spašavanja, kao i u uniforme policijskih snaga.